Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Vozačica usmrtila pješakinju na zebri. Osuđena uslovno jer je plakala na sudu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozačica (30) usmrtila je u Hrvatskoj pješakinju (74) u trenutku dok je prelazila zebru. Proglašena je krivom i osuđena na godinu dana uslovnog zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nepravomoćnoj presudi, teška se nesreća dogodila lani u rujnu oko 8.25 sati u Slavonskom Brodu. Vozačica golfa kretala se Ulicom Đure Pilara u smjeru istoka. Dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza na raskrižju s Trgom pobjede, nije se približavala zebri brzinom tako da ne ugrožava pješake.

Pritom je golfom naletjela na pješakinju koja je potom nabačena na automobil nakon čega je od siline udara odbačena naprijed te je pala na kolnik. Nesretna pješakinja preminula je od brojnih povreda u bolnici u 9.30 sati.

Neosuđivana

Vozačica iz Zagreba sve je priznala i rekla da joj je strašno žao zbog saobraćajne nesreće. Pritom se rasplakala, što se suca posebno dojmilo. Prometni vještak naveo je kako se kretala brzinom od oko 60 kilometara na sat, a ograničenje je bilo 50.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac je vozačici naveo brojne olakotne okolnosti: priznanje, kajanje i žaljenje, i to “ne samo formalno, već i iskreno jer je govoreći o tome u obrani optuženica plakala”. Olakšavajuća okolnost je i to što je samohrana majka malodobnog djeteta koje je u zakonskoj obvezi uzdržavati.

“U konačnici je olakšavajuća okolnost za optuženicu činjenica da je ne samo neosuđivana u kazneno-pravnom smislu, već je i prekršajno neosuđivana. S druge strane, otegotnih okolnosti na strani optuženice sud nije utvrdio”, naveo je ovih dana sudac u presudi.

Uložili žalbu

Državno odvjetništvo odmah se žalilo na presudu smatrajući je preblagom te traži od višeg suda da je osudi bezuslovno ili da presudu ukine i vrati na novi postupak.

“Imajući u vidu okolnosti same saobraćajne nesreće, gaženje pješaka na pješačkom prijelazu i nastalu posljedicu smrti na strani žene koja je prelazilka pješački, smatramo da je sud precijenio sve olakšavajuće okolnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije, dakle, za to kazneno djelo mogao optuženoj izreći uslovnu osudu te se takvom odlukom o kaznenoj sankciji ne može ostvariti svrha specijalne i generalne prevencije”, ističu tužitelji.

- Marketing -