Priština upozorava: Srbija se sprema za napad na Kosovo, to se događa pred očima svijeta

Predsjednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca izjavio je danas da državne institucije imaju tačne informacije da stotine ljudi u Srbiji vježbaju i spremaju se za mogući napad na Kosovo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik predsjednika parlamentarnog Odbora za sigurnost, zastupnik Enver Dugolli izjavio je da se sve to događa pred očima međunarodne zajednice, a mjere još nisu poduzete.

“Zabrinjavajuće je što se sve to događa na teritoriju Srbije, pred očima svijeta i međunarodnih i posrednika, a još nema ni zvižduka ni povlačenja ozbiljnog upozorenja iz Srbije”, rekao je Dugolli gostujući na RTV Dukagjini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdi da u Srbiji grupe treniraju na vojnim poligonima.

“U unutrašnjosti Srbije, na vojnim poligonima žandarmerije, oni koriste infrastrukturu srpske države, kako bi se te grupe pripremale i trenirale. Ne govorimo to samo mi, to mogu potvrditi i različite obavještajne službe prijateljskih zemalja ako žele, na temelju ovih podataka, sjećate se da je NATO donio odluku o povećanju trupa i zemlje članice NATO-a povećavaju prisutnost u Kosovo”, kazao je Dugolli.

Zastupnica u britanskom parlamentu Alicia Kearns prije napada u Banjskoj dala neke podatke, ali koji su tada zanemareni, Dugolli kaže da su ovaj put te informacije shvaćene ozbiljno.

“Na temelju prošlosti te su informacije neko vrijeme zanemarivane kao da se žele zakamuflirati, ali istina je da je bila u pravu, no ovaj put su shvaćene ozbiljnije i na temelju tih informacija zemlje članice NATO-a su povećale svoje prisutnost ljudstva, opreme i naoružanja”, dodao je Dugolli.

O tome postoje li očiti rizici ili je riječ o političkoj retorici, Dugolli kaže suprotno.

“To nije nikakva politička retorika, to je nalaz temeljen na informacijama koje država Kosovo posjeduje, ali ne treba dizati paniku, mir i stabilnost se moraju održati”, istakao je Dugolli.

Kako dodaje, ne bi se smjeli ponoviti “scenariji” poput prošlogodišnjeg u Banjskoj, koji opisuje kao veoma opasan.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE