― Marketing ―

Srbija uništila mandarine iz Hrvatske

- Marketing -

Pakiranje mandarina iz Hrvatske, koje je bilo namijenjeno izvozu na tržište Srbije, zaustavljeno je na granici i naloženo je njegovo uništenje na siguran način.

Naime, tokom kontrole utvrđeno je da te mandarine potječu iz serije koja sadrži nedozvoljeni pesticid klorpirifos, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za Blic Biznis.

Sistem Evropske unije za brzu obavijest o sigurnosti hrane (RASFF) objavio je da je u uzorcima mandarina koji su uzeti u Hrvatskoj 18. oktobra pronađeno 0.044 mg pesticida klorpirifos po kilogramu i naloženo je uništenje tih mandarina.

- Marketing -

Kako je izvijestilo ministarstvo, ovo je druga sporna pošiljka mandarina iz Hrvatske zbog prisutnosti istog pesticida, s obzirom na to da je i jedna ranija pošiljka, prije ove koja je uništena, vraćena u Hrvatsku.

Klorpirifos je u EU zabranjen od početka 2020. godine, a u Srbiji od prošle godine, osim za šećernu repu, sukladno odluci Ministarstva poljoprivrede.

- Marketing -

BONUS VIDEO

Planiranje je ključ svega: Majka troje djece otkrila kako je mjesečne troškove s 1.200 smanjila na samo 440 eura

 U aktualnim poskupljenjima dobrome dijelu ljudi važan je svaki euro, kojega nije lako zaraditi ni uštedjeti. Majka troje djece iz Njemačke promijenila je život nakon...