Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Britanska učiteljica zapela u Gazi: Iz ministarstva su mi poslali tužni smajlić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanska učiteljica iz Manchestera zarobljena u Gazi rekla je za Sky News kako se osjeća beznačajnom nakon što joj je ministarstvo vanjskih poslova reklo da ne može učiniti ništa kako bi joj pomoglo da napusti to područje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaynab Wandawi je u Gazi više od tri sedmice s 10 članova porodice svog supruga. Grupa je otputovala u Gazu samo nekoliko dana prije napada 7. oktobra koji je izazvao sadašnje nasilje. Unatoč njezinim pokušajima da preko prijelaza Rafah uđe u Egipat, 29-godišnja učiteljica je rekla da nema prolaza.

Poslali joj tužni smajlić

Poruke koje su Zaynab i dužnosnik britanskog ministarstva vanjskih poslova podijelili sa Sky Newsom pokazuju kako ona moli za pomoć. U subotu navečer službenik piše: “Pozdrav, Zaynab, kako si s hranom i vodom? Jesi li povrijeđena?” Odgovorila mu je sljedeće: “Nemamo puno – jedva da nešto jedemo i pijemo jer nema više ničega. Voda je luksuz.”

Službenik joj je rekao kako nemaju saznanja o tome kada će granica prema Egiptu biti otvorena. Zaynab odgovara: “Što smo duže ovdje veća je šansa da nećemo stići do granice. Mislim da ne znaju koliko su naši životi ugroženi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao odgovor, dužnosnik šalje emotikon tužnog lica: “Zaista ne razumijem zašto toliko dugo čekaju.”

Sky News je doznao da je ovog vikenda došlo do intenzivne diplomatske komunikacije između Ujedinjenog Kraljevstva, Izraela i Egipta kako bi se razradio plan za otvaranje granice kod Rafaha.

“Situacija je vrlo zastrašujuća i nesigurna. Očajnički želim otići”

Govoreći za Sky News iz Gaze u ponedjeljak, Zaynab je rekla da očajnički želi otići jer je situacija “vrlo zastrašujuća i nesigurna”:

“Osjećam se kao da me uopće ne smatraju britanskom državljankom, osjećam se beznačajnom, da budem iskrena. Jako se ljutim jer svakim je danom šansa sve veća da se nikada nećemo izvući. Jako je zastrašujuće, ima puno mrtvih. Ne želim ulaziti u detalje preko telefona, ali stanje je strašno. Nikad nisam svjedočila ovakvim stvarima.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U porukama koje je Zaynab dobila također stoji da britanska vlada nema osoblja u Gazi koje joj može pomoći i da vlasti čine što god mogu da pomognu.

Britansko ministarstvo: Sigurnost britanskih državljana ostaje naš glavni prioritet

Zaynab je za Sky News rekla da su ona i suprugova porodica prihvatili najgori ishod: “Ovdje sam sa svojim mužem i njegovom porodicom, lijepo je što smo svi zajedno, ali u isto vrijeme osjećam da se neću moći oprostiti sa svojom porodicom u Ujedinjenom Kraljevstvu, neću im biti blizu ako mi se nešto dogodi.”

U izjavi za Sky News, britansko ministarstvo vanjskih poslova ističe: “Kao što su rekli premijer i ministar vanjskih poslova, sigurnost britanskih državljana ostaje naš glavni prioritet. Blisko surađujemo s Egiptom i Izraelom kako bismo osigurali da svi britanski državljani koji žele napustiti Gazu mogu izaći preko prijelaza Rafah ili drugim rutama što je brže moguće. U bliskom smo kontaktu s britanskim državljanima u Gazi i nastavit ćemo ih obavještavati o situaciji na prijelazu.”

- Marketing -