Bolivija prekida diplomatske odnose s Izraelom zbog “zločina protiv čovječnosti”

Bolivijska vlada objavila je da prekida diplomatske odnose s Izraelom, optužujući tu zemlju za počinjenje zločina protiv čovječnosti u napadima na Pojas Gaze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Vlada je donijela odluku da prekine diplomatske odnose s državom Izrael, u znak odbacivanja i osude izraelske agresivne i neproporcionalne vojne ofanzive koju vodi u Pojasu Gaze”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Freddy Mamani na konferenciji za novinare.

Bolivija je već 2009. bila prekinula diplomatske veze s Izraelom u znak protesta zbog njegovih napada na Pojas Gaze. Godine 2020. vlada predsjednice Jeanine Anez ponovno je uspostavila veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To su zločini protiv čovječnosti u Gazi”

Mamani je dodao da Bolivija poziva na prekid vatre i okončanje “blokade koja sprečava ulazak hrane, vode i drugih ključnih elemenata za život”. Ministrica vanjskih poslova Maria Nela Prada rekla je da je konferencija za novinare sazvana “vezano uz zločine protiv čovječnosti koji se provode u Pojasu Gaze protiv palestinskog naroda”.

Bolivija je među prvim zemljama koje su aktivno prekinule diplomatske odnose s Izraelom zbog rata u Gazi, koji je Izrael pokrenuo nakon krvavog napada Hamasa 7. oktobra u kojem je poginulo 1400 ljudi  a 240 je oteto.

Zdravstvene vlasti u Gazi kažu da je u izraelskom protunapadu dosad poginulo 8525 ljudi, uključivo 3542 djece. Izrael optužuje Hamas da koristi civilne građevine za skrivanje boraca, zapovjednika i oružja, što Hamas negira.

NAJNOVIJE