Rekordna kašnjenja njemačkih vozova. U junu samo pola njih stiglo na vrijeme

Njemačka željeznica (Deutsche Bahn, DB) je u junu zabilježila rekordna kašnjenja uprkos velikom broju gostiju koji u Njemačkoj borave zbog Evropskog prvenstva u nogometu, saopćila je uprava koncerna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Samo 55 posto međugradskih vozova stiglo je u junu na vrijeme na svoja odredišta. To je 15 posto manje od zacrtanog cilja tačnosti međugradskih vlakova od 70 posto – priopćila je uprava DB-a.

Uprava DB-a je za porast broja vozova koji kasne okrivila brojne vremenske nepogode koje su početkom juna zadesile južnu Njemačku. DB je rekao kako su prijašnje tvrdnje njemačkih medija da je postotak tačnih vozova u junu bio s 52 posto još niži, netačne.

Problemi i zbog Evropskog prvenstva

Analitičari već godinama bilježe opadanje tačnosti vlakova Njemačke željeznice. Još 2020. je 85 posto međugradskih vozova stizalo na vrijeme, no 2023. je taj postotak pao na 65.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruga putnika u željezničkom saobraćaju Pro Bahn za osjetno pogoršanje situacije u željezničkom saobraćaju optužuje dugogodišnje zapostavljanje infrastrukture i pomanjkanje osoblja.

Naš željeznički sistem je dotrajao i godinama se vozilo na rubu izdržljivosti. Sada plaćamo taj ceh – rekao je Detlef Neuss, predsjednik organizacije Pro Bahn za dnevnik Bild.

Posljednjih godina vlada, koja je većinski vlasnik DB-a, najavila je pojačane investicije u željezničku mrežu, no istodobno brojni radovi na prugama uzrokuju kašnjenja. Posljednjih sedmica se u medijima, kako u Njemačkoj tako i u inozemstvu, povećao broj pritužbi na tačnost DB-a.

U nekoliko slučajeva dužnosnici nogometnih saveza ali i sportski novinari nisu stizali na početke utakmica zbog kašnjenja vozova.

Kritičari ukazuju na to da se DB nije dovoljno pripremio za očekivanu navalu putnika.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE