“Žena na baterije”: Ova 30-godišnjakinja živi život bez pulsa

“Radim na baterije”, objasnila je u jednom videu s 1,5 miliona pregleda. Kako pokazuje na TikToku, kad Sofija želi napustiti kuću, priključi svoj LVAD na baterije i nosi rezervne baterije sa sobom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada Sofia Hart ustane ujutro, pere zube i priprema doručak kao i većina ljudi, prenosi people.com magazin. Međutim, za razliku od većine ljudi, ona je povezana s utičnicom koja je održava živom. “Ta žica je prilično dugačka, i naučila sam živjeti na mjestima gdje mogu koristiti tu žicu”, kaže 30 godina stara Sofija.

Medicinski uređaj koji joj spašava život je LVAD – uređaj za potporu lijevoj komori srca, koji održava njen srcem u funkciji. Sofia, koja živi u Bostonu, objašnjava da je LVAD – koji se napaja baterijama kada napusti kuću – privremeno rješenje za većinu ljudi. Ali njen uređaj je “most do transplantacije”, koji je održava živom do tada. “Nema povratka za mene.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SOFIA IMA NEIZLIJEČIVU KARDIOMIOPATIJU

“Počela sam osjećati jake bolove i toliko umor”, kaže za PEOPLE. “To je umor koji ne možete zaista opisati. Nisam bila umorna u glavi, ali moje tijelo je bilo toliko umorno.” Iako je Hartova blizanka Olivia rođena s istom rijetkom genetskom mutacijom, otkriveno je da je Sofija također oboljela.

Zapravo, prvobitno je mislila da ima Lymeovu bolest, jer je radila napolju i lako je mogla biti ujedena od strane krpelja koji prenosi bakteriju. Otišla je u šetnju da bi uzela test na Lyme. “Išla sam na testiranje i bila sam bez daha čak i dok sam vozila”, kaže za PEOPLE. Kad je bila u bolnici čekajući rezultate, Olivia, koja je u to vrijeme radila u bolnici, prenijela joj je vijesti. “Sestra mi je rekla: ‘Nemaš Lymeovu bolest – bilo bi bolje da imaš.‘”

@aheartforsofiahart

Heart Mate 3 #LVAD youre a literal life saver! Starting to share my heart failure journey. I have no idea where to start or how this app works but here goes nothin! @herschelsupply i bought this fanny pack at a local skate shop and i couldnt live day to day with out it so shout out to unknowingly supporting a medical patient! I highly recommend this pack to other LVAD patients who are on the go or want to be hands / shoulders free. #LVAD #heartmate3 #lifesupport #foryou #fyp #heartfailure #aheaetforsofiahart #heartfailurejourney #cardiomyopathy #learningeveryday #growth #healing #gratitude #happytobehere #roadtotransplant

♬ original sound – AHeartForSofiaHart

Zbog toga je počela dokumentirati svoj život na TikToku – i njen račun brzo je postao popularan, privukavši milione pregleda dok objašnjava da nema puls. “Radim na baterije”, objasnila je u jednom videu s 1,5 miliona pregleda. Kako pokazuje na TikToku, kad Sofija želi napustiti kuću, priključi svoj LVAD na baterije i nosi rezervne baterije sa sobom. “One su prilično teške. Moram nositi cijeli set baterija za svaki slučaj.‘‘, dodaje.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE