Mirela Džanković godinama trpi bolove, ima i presude, ali zašto Federalni zavod odbija plati liječenje?

“Ne patim samo ja. Sa mnom pati i ispašta i moja obitelj, moj sin, suprug i stara majka”, piše nam Mirela za koju pokrećemo apel sa brojem 17007. Pozivom se doniraju 2 KM. Molimo vas za podjelu apela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarajka Mirela Džanković nam također piše: „Svakodnevno trpim nesnošljive bolove u abdomenu, pečenje kada uriniram i pitam se da li je ikome moj život bitan? Da li iko može da shvati proporcije mojih patnji?“

A njene patnje traju već pet godina. Nakon operacije zatvaranja perianalne fistule 2018. godine pojavljuju se brojne komplikacije. Nakon odlaska u Sloveniju na liječenje, saznaje da je kod nje riječ o širokoj rektovaginalnoj fistuli uzrokovanoj operativnim zahvatom zatvaranja perianalne fistule. To je prouzrokovalo i fekalnu inkontinencu te je prisiljena nositi pelene ili imati dostupnost toaletu u roku od 20 do 30 sekundi, tako da se njen život sveo bukvalno na „kućni pritvor” i relaciju soba — toalet. Sve navedeno prouzrokovalo je i dodatna oboljenja probavnog i urogenitalnog trakta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada joj se pruža šansa za izlječenje u Švicarskoj, a za operativni zahvat zatvaranja fistule joj je potrebno 29.000 CHF ili oko 60.000 KM.

Mirela ima odobrenje od KCUS-a za operaciju van granica naše zemlje, ali Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja je uporno odbijao prijedlog KCUS-a. Četiri tužbe Kantonalnog suda u Sarajevu protiv navedene ustanove su usvojene kao osnovane i donijete presude u Mirelinu korist, a posljednja, peta tužba nije, uprkos činjenici da su se svi klinički centri FBiH izjasnili da joj ne mogu pružiti potrebno hirurško liječenje. Nakon žalbe zbog pete tužbe Vrhovnom sudu FBiH, Sud uvažava Mirelin zahtjev za preispitivanje sudske odluke i predmet vraća prvostepenom organu na ponovno rješavanje. Ali Mirela više nema vremena za čekanje.

Ona je većinu svog života provela pomažući drugima. Za vrijeme rata je nesebično volontirala kao medicinska sestra u Državnoj bolnici Sarajevo i KSUS-u. Jedna je od osnivačica udruženja “Sarajke – udruženje žena za pomoć pri medicinskoj njezi bolesnika”.

Kako je ona bila svjetlo u mnogim životima, sada je na nas red da budemo i mi u njenom. Stoga, osim poziva na broj 17007 donacije su moguće putem web platforme wwwPOMOZIBAorg, kao i putem PayPala te naših žiro računa.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE