Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Visoki EU dužnosnici traže istragu izbora u Srbiji. Šta iz toga može proizaći

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 20 visokih vanjskopolitičkih dužnosnika zemalja EU pozvalo je predsjednicu EK Ursulu von der Leyen da istraži navode o prijevarama na izborima održanim u Srbiji 17. decembra, dan poslije rasprave u kojoj su to zatražili i pojedini eurozastupnici, piše Politico.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eurozastupnici su u u srijedu navečer u Evropskom parlamentu zatražili međunarodnu istragu o “izbornoj prijevari u Srbiji”, a dio njih pozvao je države članice Evropske unije da, dok se ta istraga ne okonča, ne prihvate rezultate izbora, na čiju neregularnost su ukazali međunarodni promatrači i dio srbijanske opozicije.

  • Pozivamo EU da provede neovisnu istragu o svim prijavljenim izbornim nepravilnostima i tvrdnjama o prijevari“, napisali su političari u pismu u koje je Politico imao uvid i uputili ga vrhu eurobloka, uključujući Von der Leyen, predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela i predsjednicu EP Robertu Metsolu.

Portal podsjeća da je “neliberalni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić” učvrstio svoju vlast proglasivši pobjedu na izborima, čime je potaknuo desetine hiljada ljudi da na uličnim protestima u Beogradu zatraže poništenje izbora za koje vodeći opozicioni blok koalicije lijevog centra “Srbija protiv nasilja” tvrdi da su pokradeni brojnim zlouporabama i manipulacijama.

Na niz nepravilnosti i izborni inženjering dovođenjem birača iz bosanskohercegovačkog entiteta RS i gradova u Srbiji gdje nisu održavani lokalni izbori, ukazali su i međunarodni promatrači, dok vladajući u Srbiji na čelu s predsjednikom Vučićem tvrde da su izbori bili posve regularni i “najmirniji u novijoj historiji Srbije”.

Poziv čelnicima EU uputila su 24 potpisnika pisma, uključujući i predsjednika Odbora za vanjske poslove Bundestaga Michaela Rotha, te njegovog francuskog kolegu Jeana-Louisa Bourlangesa, zatraživši da se neovisno istraže optužbe za prijevaru i sačine preporuke kako bi se osigurali slobodni i pošteni izbori u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpisnici uglavnom predsjedaju odborima za vanjske ili evropske poslove u svojim nacionalnim parlamentima i dolaze iz čitave EU, uključujući Francusku, Italiju, Dansku i Luksemburg, ali i Ukrajinu, Moldaviju i Veliku Britaniju. “Ovisno o nalazima istrage“, kažu oni, u Srbiji bi mogli biti potrebni novi izbori.

Zahtjev za istragom dolazi u trenutku kada Von der Leyen priprema planove za EU ​​s više od 30 članica, navodi Politico.

- Marketing -