Na poljsko-ukrajinskoj granici blokirano 20.000 kamiona

Više od 20.000 kamiona iz Poljske i Ukrajine je blokirano na tri glavna granična prijelaza zbog protesta poljskih vozača. Protestuju zbog sporazuma kojim je ukrajinskim kamionima omogućen neograničen pristup Evropskoj uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljski vozači su 22. januara započeli s protestima na tri granična prijelaza između Poljske i Ukrajine, a riječ je o prijelazima Korczowa-Krakowiec, Hrebenne-Rava-Ruska i Dorohusk-Yahodyn.

  • S obje strane granice blokirano je više od 20.000 vozila. Ne samo da trpi ekonomija Ukrajine ili Poljske, već i drugih država koje ne mogu prevoziti robu – saopćile su ukrajinske vlasti.

Vozači kamiona iz Ukrajine ne moraju imati dozvolu prilikom prelaska poljske granice, što je slučaj od početka agresije Rusije na Ukrajinu. Međutim, vozači iz Poljske tvrde da Rusi i Bjelorusi zloupotrebljavaju ovu mogućnost, predstavljajući se kao Ukrajinci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protesti poljskih vozača su uslijedili nakon sukoba Poljske i Ukrajine oko jeftinog ukrajinskog žita koje bi se u normalnim okolnostima isporučivalo iz crnomorskih luka u Evropu, ali je umjesto toga isporučivano preko Poljske u ostatak Evrope.

Uvoz žita iz Ukrajine je naštetio poljskim poljoprivrednicima, što je za posljedicu imalo uvođenje privremene zabrane EU. Poljska ne dozvoljava prodaju ukrajinskog žita na svojem tržištu.

Poljska je ključna za Ukrajinu od početka ruske agresije. Nekoliko miliona izbjeglica je ušlo u ovu članicu EU preko koje se Ukrajini isporučuje vojna oprema i oružje vrijedno milijarde dolara. No, kako je objavio CNN, među Poljacima jenjavaju simpatije prema Ukrajincima, što je bilo očito tokom nedavne predizborne kampanje u Poljskoj. Desničarske stranke su nastojale iskoristiti antiukrajinski sentiment.

Međunarodno transportno udruženje Ukrajine je saopćilo da Poljaci nisu zadovoljni visokom konkurencijom koja se razvila nakon liberalizacije međunarodnog transporta između Ukrajine i EU. Smatraju da je to razlog zašto Poljaci insistiraju na ukidanju bezviznog transporta.

 Zamjenik ukrajinskog ministra infrastrukture Serhii Derkach je izjavio da je nemoguće ispuniti ovaj uslov. Ukrajinski ambasador u Poljskoj Vasyl Zvarych je proteste okarakterisao kao “nož u leđa” Ukrajini.

Organizatori protesta namjeravaju da svaki sat preko granice propuštaju po jedan kamion. Omogućen je neometan prolaz kamiona kojima se prevozi humanitarna pomoć, prenosi CNN.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE