Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Porodica tri zime provela u kontejneru, ali sada ne žele državni stan!?

Malenu drvarnicu od ukupno osam kvadratnih metara, sa svih strana oblijepljenu kartonom kako bi spriječili propuh i s improviziranim vratima od već oštećenog najlona zalijepljenog trakom, peteročlana porodica iz zagrebačke Dubrave koristi kao dnevni boravak i kuhinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za jednog člana porodice to je istovremeno i spavaća soba, dok ih troje spava u stambenom kontejneru, a jedna kći je trenutno u stanu jer jednostavno nema mjesta za sve. Dio stvari im je na dvorištu, dok je ostatak spakiran u vreće pa spremljen u drvarnicu i štalu gdje su prethodno hranili svinje i kokoši.

U tim nehumanim uvjetima već tri zime nakon razornog potresa, koji je pogodio Zagreb u martu 2020., živi porodica Kovačić. Šta mislite kako nam je, od 22. marta 2020. godine smo beskućnici – govori Gordana Kovačić i vodi ekipu Jutarnjeg.hr u razgledavanje posjeda.

U dvorištu je stambeni kontejner, a pored njega je namještaj prekriven najlonom i mjesto gdje suše odjeću. Kraj kuće koja je oštećena u potresu još se nalaze grede, šljunak i razni građevinski materijal.

Komšije koje su trenutno u Austriji ostavili su im ključ kako bi mogli koristiti toalet, jer nemaju drugu opciju. Kažu kako od ostalih komšija nemaju neke pomoći pa prvi dan nakon potresa nisu uopće imali vode. “Onaj ko to ne proživljava, ne zna. Nije lijepo usred noći izlaziti van i ići susjedu da bi se došlo do kupaonice, ali nema druge. Okupaš se i vratiš se ovamo”, govori Gordana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi im problem tokom niskih zimskih temperatura stvaraju visoki računi za struju jer drvarnicu, koju koriste kao dnevni boravak i kuhinju, zagrijavaju električnim grijalicama.

Iako tik uz vrata stoji prekrivena peć na drva, a iza svih kuhinjskih elemenata su složene cjepanice, peć jednostavno nemaju gdje staviti.

Zbog toga što je 25. matza proglašena prirodna nepogoda uzrokovana potresom na području Zagreba računi za struju nisu im otpisani, kao u drugim dijelovima Hrvatske gdje je proglašena katastrofa na području pogođenom potresom.

Na području gdje je proglašena katastrofa stanovnici koji ispunjavaju uvjete oslobođeni su, naime, plaćanja dugova za potrošenu električnu energiju. Grad nam vraća novac svaka tri mjeseca, znači ako danas platim, za tri mjeseca dobijemo isplatu. Nikoga nije briga što moramo platiti drugi i treći mjesec kako bismo preživjeli – govori Gordana pokazujući račun.

Kaže kako se žalila Elektri pa su im malo smanjili račune, ali rata za sljedeći mjesec je 1600 kuna. Uz to plaćaju kredit koji su podigli kako bi počeli s obnovom kuće te ostale režije, uz podmirenje troška vode u susjednoj kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako od otprilike 1000 eura mjesečnih prihoda 650 odvajaju za ratu kredita, struju i ostale režije. Svaki mjesec Gradu moraju slati i novi zahtjev za podmirenje računa, inače im ne vraćaju ni lipe. Mi smo sad u prirodnoj nepogodi, dok je Banovina pod katastrofom, ali nije rješenje da nas se sad ignorira. Ignoriraju nas cijelo vrijeme i to nije u redu – požalila se Gordana.

Nedavno su im ponudili smještaj u državnom stanu, što su odbili jer su već uložili mnogo novca u sanaciju kuće.

Porodica Kovačić smatra da je ova ponuda stigla prekasno budući da su preuzeli obnovu u svoje ruke, a gospođa koja ih je kontaktirala navodno im je rekla da im nude stan kako bi sve koji su u stambenim kontejnerima “strpali” u stanove. “Pa jesu li oni normalni, mi smo treću godinu ovdje! Tri zime! Stavite se u našu situaciju. Ne idemo nikamo, kontejner je tu, mi smo napravili dopola, tražimo povrat i idemo na drugu polovicu” – zaključuje Gordana, piše Jutarnji.hr.