Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Njemačka u velikom problemu: Očajnički traže ove radnike, povećavaju plate za 500 eura

U Njemačkoj je autobuska industrija pretpostavljala kako će do 2030. godine da nedostaje oko 76.000 vozača autobusa u ovoj zemlji. Međutim, prema novim istraživanjima biće potrebno 87.000 vozača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačko udruženje autobuskih prevoznika (BDO) objavilo je da će nedostajati 87.000 vozača. Kako je navedeno u Njemačkoj sad nedostaje gotovo 7.800 ljudi, piše Fenix Magazin.

 “Kao dio zaokreta u prometnoj industriji, moramo da budemo spremni na udvostručenje broja putnika”, kažu iz pomenutog udruženja.

Mnoge kompanije za prevoz putnika morale su da skrate svoje radno vrijeme tokom pandemije koronavirusa jer putovanja na duge relacije nisu bila moguća. Iz ovog razloga su mnogi vozači prestali da se bave tim poslom i na taj način dodatno pogoršali situaciju sa nedostatkom radne snage.

Udruženje poziva da se pojednostave propisi i da se smanji birokratija prilikom školovanja vozača autobusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Baden-Virtembergu vozač autobusa prima mjesečno 3.122 eura. Visina plate zavisi od grada do grada kao i od dužine radnog staža i od poreske osnovice. Međutim, vozače u Njemačkoj u bliskoj budućnosti očekuje povećanje plate i do 500 eura.