Martin je čak 12 godina bio u komi, a kad se probudio njegova obitelj nije mogla vjerovati što im je rekao…

Martin Pistorius iz Južnoafričke Republike bio je tipičan dječak koji se volio igrati, a onda je pao u komu iz koje se nije probudio 12 godina, donosi Fox news.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz dubokog sna otvorio je oči 2001. godine, a danas, iako ne može govoriti, drži motivacijske govore o tome kako je živjeti u svijetu u kojem ne možete reći “volim te”.

Njegovo djetinjstvo naglo je prekinula misteriozna bolest kada je jednog dana došao iz škole s upaljenim grlom, ali majka mu nije obraćala pažnju na to, misleći da će sve brzo nestati ako popije čaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, Martinovo stanje se brzo pogoršalo i više nije mogao hodati, stajati ni govoriti. Liječnici su pretpostavili da boluje od kriptokoknog meningitisa, no prije nego što su išta uspjeli učiniti, dječak je pao u komu.

U ranom razdoblju o kojem Martin nije znao ništa bio je u dubokoj komi. Posebnu brigu za njega organizirala je obitelj – od kupanja, hranjenja uz pomoć sonde, okretanja. No sa 16 godina Martin se iznenada probudio i postao svjestan svega što se oko njega događa. No, i dalje se nije mogao kretati, komunicirati s obitelji, niti im na bilo koji način pokazati svoju prisutnost.

– Mrzio sam skrbnički centar, bilo je užasno. Nisu mi ništa radili, čupali su me za kosu i udarali metalnom žlicom po zubima da jedem. Često su mi davali topli čaj, šamarali me, ponašali se kao da nisu ljudi – rekao je Martin.

Osim toga, žalio se čak i na seksualno zlostavljanje u kojem bi ga domaćica gazila i simulirala seks po njegovom tijelu, dodirujući mu genitalije.

– Stavili bi me ispred televizora koji bi radio cijelo poslijepodne. Svaki dan program je bio isti, dinosaur Barney. Bože, kako sam mrzio tu emisiju – prisjetio se.

Od svega što je doživio u komatoznom tijelu, kao najbolniji trenutak navodi ono što je ispričala njegova majka. Naime, ona je u jednom trenutku stajala pored njega, brisala ga krpom i gledajući njegovo beživotno tijelo naglas rekla: “Nadam se da ćeš umrijeti”.

Martin je to čuo i to mu je ostalo u sjećanju. Iako ga je to tada užasno rastužilo, danas je potpuno razumije.

– Najgore je bilo što je nisam mogao zagrliti i da joj kažem kako se dobro brine o meni, koliko sam joj zahvalan – objasnio je Martin u suzama.

NAJNOVIJE