Softić: Dobra vijest je da neće doći do recesije

Inflatorni pritisci slabe, što će dovesti i do slabljenja ekonomske aktivnosti, ali je dobra vijest da neće doći do recesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je izjavio guverrner Centralne banke u Bosni i Hercegovini Senad Softić na otvaranju konferencije Svijet u 2023. godini.

Ekonomski eksperti, privrednici, nosioci javnih funkcija te predstavnici diplomatskog kora u BiH okupli su se danas na konferenciji “Svijet u 2023” u Sarajevu kako bi analizirali ekonomsko okruženje u zemlji i svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Snažan inflatorni šok u 2022. godini, koji procijenjujemo na 14,4 posto, postepeno će slabiti u naredne dvije godine. Očekivana inflacija od 6,1 posto u 2023. i tri posto u 2024. godini respektivno znači da će realni raspoloživi dohodak biti pod snažnim pritiskom, što će dodatno usporavati i nominalnu, ne samo realnu ekonomsku aktivnost u zemlji. Prema novembarskom krugu srednjoročnih makroekonomskih projekcija, u 2022. godini očekujemo rast realne ekonomske aktivnosti od 4,1 posto – kazao je Softić..

Ambasador Velike Britanije u BiH Jullian Reilly izjavio je da 2023. treba biti godina iskorištenih prilika za BiH jer zemlja ima ogroman ekonomski potencijal koji treba iskoristiti.

Dodao je da će domaće vlasti u tome imati najveću ulogu provedbom neophodnih reformi za prosperitet svih građana, te da je njegova zemlja spremna podržati BiH u tim naporima.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, naveo je da je BiH za brži napredak potrebno brže formiranje vlasti i realizacija konkretnih programa koje su koalicije usvojile, u čemu može pomoći kandidatski status koji je EU dodijelila BiH.

Tokom panel-diskusija, predstavnici ekonomske, poslovne i diplomatske zajednice pokušat će odgovoriti na pitanja sa kakvim se izazovima susreće svijet u 2023., koji su problemi sa kojima se suočava svjetska i ekonomija u BiH i kako ih prevazići, te ponuditi mogućnosti oporavka i razvoja društva.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE