Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Dobila otkaz u Austriji jer joj fali dokaz o praksi iz BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 “Izgleda da sam bila samo dobra dok sam radila”, riječi su ogorčene žene iz Murtala, koja je ostala bez posla jer joj nedostaje dokaz o praksi iz Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sama za sebe kaže da je borac, ali njena pobjeda sada djeluje daleko- bar do Bosne i Hercegovine, gdje ova fizioterapeutkinja mora da prođe obaveznu praksu da bi nastavila da radi u Austriji.

Ova žena, koja je željela ostati anonimna, kaže da je završila srednju medicinsku školu, smjer fizioterapeut, a nakon što je maturirala, morala je pobjeći iz BiH, jer je rat bio u toku. Ona dodaje da neka njena dokumenta zaista nedostaju, jer je škola bombardovana.

Danas, nakon 25 godina rada u Austriji, ona se našla pred ogromnim, egzistencijalnim problemom: nakon što je drugi poslodavac preuzeo radnu jedinicu gdje je radila, više ne može da ostane na poslu, bez dokaza o praski u BiH.

Inače, njeni počeci u Austriji bili su više nego teški: “Sama sam učila njemački, nisam imala nikakvu finansijsku podršku”, prisjeća se ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno, uspjela je dobiti posao u klinici u Donjoj Austriji. Tokom probnog rada dolazili su iz inspekcije rada, ali tada niko, ništa nije spomenuo u vezi njene diplome.

Kasnije prelazi da radi u kliniku u Judenburgu, gdje nije imala problema, sve do prošle godine. Ali, tada je došao novi poslodavac, nova uprava i nastali su i problemi. Naime, ispostavilo se da njena diploma nije nostrifikovana.

Nakon što je dokumenta poslala Univerzitetu u Gracu, njena nostrifikacije je odbijena, ali su joj ponudili da se upiše na njihove studije.

Navodno, nostrifikacija je odbijena, tj. nije moguća bez dokaza o šestomjesečnoj praksi u BiH, gdje je i završila školu.

Međutim, tu je sada i drugi problem- ona sad više ne može na praksu u BiH, jer je, u međuvremenu, postala austrijski državljanin, pišu Nezavisne.com.

- Marketing -