Kopali stare grobove pa pokojnicima skidali nakit i zube

Jezivi zločini zabilježeni su u Hrvatskoj, nakon što su Patricije D. (20), Josip V. (21), Ivan M. (22) i Jurica V. (23) provaljivali su u grobnice, crkve, stambene zgrade, vrtiće, javljaju hrvatski mediji.

Tako su na Badnji dan prošle godine pod okriljem noći došli do vrtića svetog Josipa u Granešini, gde su, preskočivši ogradu, istrgnuli iz zida četiri bakarne cijevi za slivne vode dužine oko dva metra, kao i jednu lajsnu u vlasništvu Družbe kćeri Božje ljubavi – provincije Božje providnosti.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Obišli su početkom ove godine i crkvu BDM Kraljice mira u Novačkoj ulici, sa koje su skinuli šest metara bakarnih cijevi koje su odlučili da sklone na obližnje groblje Miroševac. Međutim, uočio ih je župnik pa su na kraju pobjegli.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Provaljivali su i u kontejnere pa su tako iz jednog ukrali 20 kilograma bakarnih fitinga vrednih preko 20.000 kuna (oko 2.660 eura).

U pojedine akcije odlazili su sami ili u paru, poput obijanja kioska u gluho doba noći 11. avgusta u Dubravi, iz kojeg su ukradeni duvanski proizvodi.

Da im ništa nije sveto i da bez trunke pijeteta koračaju ovom zemljom, pokazuju i aktivnosti koje su odradili na groblju Miroševac. Osim što su potkradali građane, pretežno starije dobi, dok su uz grobove svojih pokojnih palili sveće i čistili njihova posljednja počivališta, optužena banda ulazila je i u grobnice.

Bilo je to jesenas, kada su u gluvo doba noći odabirali elitne grobove s kojih su upotrebom sile pomjerali nadgrobne spomenike i ploče. Zatim su otvarali kovčege i sa pokojnika i pokojnica skidali prstenje, ogrlice, a nisu se libili ni da iz vilice vade zlatne zube.

Bilo je i slučajeva kada kovčege nisu uspijevali da otvore, i to čak u tri slučaja, što za posljedicu ima oskvrnuće grobova.

Epilog sprovedene istrage su desetine krivičnih prijava protiv četvorke, počevši od teških i lakših krađa, kao i više pokušaja tih krivičnih dijela, a na teret im se stavlja i povreda mira pokojnika.

Zbog svega nabrojanog, zagrebačko tužiteljstvo u nedavno podignutoj opružnici za njih traži zatvor – za Patricija D. i Ivana M. po godinu i po, a za Josipa V. i Juricu V. po godinu dana robije. Zločine su priznali. Od demontiranja bakarnih klupica i cijevi pa do šetnji po groblju, gdje su se zalijetali u posjetioce i krali im stvari, sve od ulazaka u grobnice iz kojih su krali vrijednosti.

“Prvi dan smo pomjerili pet nadgrobnih ploča. U njima nije bilo ništa. U šestom grobu smo našli dva zlatna zuba, tri prstena i ogrlicu. Uzeli smo zlato i vratili lim na sanduk, a nadgrobnu ploču na njeno mjesto. Novac od prodaje zlata smo podelili. Ja sam momcima rekao kako da pomjere ploču. Trebalo se nasloniti na drugi grob i nogama gurati ciljanu ploču. Prvi dan smo ja i Josip ulazi u grobove. Videli smo kosti i sa njih skidali nakit. Ogrlica je bila na vratu pokojnice, a prstenje na rukama. Zube sam trgao s čeljusti. I sutradan smo otvarali grobnice. Dva sanduka, a druge nismo mogli zbog smrada. Za ogrlicu smo dobili 10.800 kuna, za zube 200, a za tri prstena 4.000 kuna”, priznao je Patricije D. svoj sramotni lopovluk.

Policiju je, sateran u ćošak, na kraju sam odlučio odvesti do svih grobova koje su nasilno otvorili, oštetili, pokrali ili pokušali da pokradu.

Jurica V. je kroz priznanje dodao, pak, i da im je cilj bio da gledaju što starije grobove, smatrajući da u njima ima vrijednih predmeta.

“Kad smo naišli na npr. 1870. godinu, tu smo odlučili da upadnemo. Grobove smo otvarali zajedno. Nekih desetak smo ih otvorili rukama i nogama. Ako je smrdjelo, stavljali smo maske, a na rukama smo imali rukavice. Ja sam samo gurao nadgrobne ploče jer od straha i smrada nisam hteo da ulazim”, priznao je Jurica V., svjestan da su na grobnicama napravili oštećenja i naneli dodatnu, nemjerljivu tugu vlasnicima, piše Jutarnji.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Tarik Filipović u Visokom: Hvala svim ljudima koji podržavaju ovaj projekat

Među uvogodišnjim zvjezdanim posjetiocima bosanskih piramida zasjala je i...

Dodik: Kad mi kažu ‘Đesi, Bosanac’, meni dođe da se potučem

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik gostovao u...

Inflacija u BiH u augustu 16,8 posto na godišnjem nivou

Potrošačke cijene u Bosni i Hercegovini u augustu u...