Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

U petak dova i mevlud u Kraljevoj Sutjesci

Dova i mevlud kod Fatihove džamije u Kraljevoj Sutjesci bit će održani u petak, 26. augusta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicija dove i mevludi-šerifa u Kraljevoj Sutjesci seže u historiju do dana kada je sultan Mehmed ll Fatih dao sagraditi džamiju u Kraljevoj Sutjesci, nadomak Kaknja, i u njoj lično klanjao džuma-namaz sa svojim vojnicima, te uputio dovu da mu blagoslovi njegov emanet širenja baklje islama na ovim prostorima.

Od tada, posljednji petak u mjesecu augustu sakupi se mnoštvo vjernika, kako bi zajednički obavili džuma-namaz, učili odlomke iz Kur'ana, mevlud, a na kraju i proučili dovu.

Kako je kazao Amel-ef. Spahić, imam u džematu Kraljeva Sutjeska, ovo je prilika da se brojni vjernici, zajedno sa ulemom, napoje s duhovnog vrela islamske i bosanske tradicije i kulture.

– U vremenu kad smo se otuđili jedni od drugih, ovo je prilika da se okupimo, vidimo, stoga i pozivamo sve one koji su u prilici da dođu na ovaj događaj. Očekujemo i ugledne goste, predavače, predstavnike Islamske zajednice. Nećemo otkrivati imena naših gostiju, ali će to biti jako lijep ambijent – naglasio je Amel-ef. Spahić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se ovom prilikom osvrnuo i na značaj dovišta.

– Naša dovišta su naši bedemi, čuvaju islam, muslimane i našu domovinu. A upravo vjera, dova i dovišta su učinila da mi sačuvamo svoje vrijednosti, svoju kulturu i tradiciju. Mi se okupljamo da zajedno Dragom Bogu uputimo dovu, sjećajući se dobrih prethodnika koji su nam ostavili u amanet vjeru, a na nama je da ga prenesemo na nove naraštaje – poručio je Spahić.

Svake godine vjernici iz cijele Srednje Bosne, pa i šire, dolaze na dovu i mevlud u Kraljevu Sutjesku, a događaj je zbog svog značaja uvršten u godišnji kalendar Islamske zajednice, kao jedan od važnijih godišnjih manifestacija.