― Marketing ―

Sa paketom od banana napravio pravo malo bogatstvo

Enver Sarajlić je uspješni privrednik koji se bavi uspješno starim zanatom. Naime, on već preo 20 godina proizvodi, prije svega, džezve za kafu, a...

U petak dova i mevlud u Kraljevoj Sutjesci

- Marketing -

Dova i mevlud kod Fatihove džamije u Kraljevoj Sutjesci bit će održani u petak, 26. augusta.

Tradicija dove i mevludi-šerifa u Kraljevoj Sutjesci seže u historiju do dana kada je sultan Mehmed ll Fatih dao sagraditi džamiju u Kraljevoj Sutjesci, nadomak Kaknja, i u njoj lično klanjao džuma-namaz sa svojim vojnicima, te uputio dovu da mu blagoslovi njegov emanet širenja baklje islama na ovim prostorima.

Od tada, posljednji petak u mjesecu augustu sakupi se mnoštvo vjernika, kako bi zajednički obavili džuma-namaz, učili odlomke iz Kur'ana, mevlud, a na kraju i proučili dovu.

- Marketing -

Kako je kazao Amel-ef. Spahić, imam u džematu Kraljeva Sutjeska, ovo je prilika da se brojni vjernici, zajedno sa ulemom, napoje s duhovnog vrela islamske i bosanske tradicije i kulture.

– U vremenu kad smo se otuđili jedni od drugih, ovo je prilika da se okupimo, vidimo, stoga i pozivamo sve one koji su u prilici da dođu na ovaj događaj. Očekujemo i ugledne goste, predavače, predstavnike Islamske zajednice. Nećemo otkrivati imena naših gostiju, ali će to biti jako lijep ambijent – naglasio je Amel-ef. Spahić.

On se ovom prilikom osvrnuo i na značaj dovišta.

– Naša dovišta su naši bedemi, čuvaju islam, muslimane i našu domovinu. A upravo vjera, dova i dovišta su učinila da mi sačuvamo svoje vrijednosti, svoju kulturu i tradiciju. Mi se okupljamo da zajedno Dragom Bogu uputimo dovu, sjećajući se dobrih prethodnika koji su nam ostavili u amanet vjeru, a na nama je da ga prenesemo na nove naraštaje – poručio je Spahić.

Svake godine vjernici iz cijele Srednje Bosne, pa i šire, dolaze na dovu i mevlud u Kraljevu Sutjesku, a događaj je zbog svog značaja uvršten u godišnji kalendar Islamske zajednice, kao jedan od važnijih godišnjih manifestacija.

 

- Marketing -