Kako sastaviti kraj s krajem: Sindikalna potrošačka korpa u martu iznosila je

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) izračunao za mjesec mart 2023. godine iznosi 2.892 KM.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za mjesec januar 2023. iznosila je 1.208 KM (posljednji podatak objavljen od strane Federalnog zavoda za statistiku).

 

Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 41,77 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 20,61 posto, objavio je SSSBiH.

 

 

 

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

 

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi): Prehrana 43,36 posto, stanovanje i komunalne usluge 13,70 posto, higijena i održavanje zdravlja 8,09 posto, obrazovanje i kultura 10,72 posto, odjeća i obuća 12,44 posto, prijevoz 4,77 posto i održavanje domaćinstva 6,92 posto.

 

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, prenosi Anadolija.

NAJNOVIJE