“Ako je za utjehu…”: Meteorolog Nedim Sladić najavljuje promjenu vremena

Umjereno do jako jugo u četvrtak će nagovjestiti i novu promjenu vremena – a prema kraju sedmice ponovo hladnije zahvaljujući Blocking situaciji nad sjeverom Europe i novim padavinama, piše Sladić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedim Sladić, bh. meteorolog koji se školuje u Velikoj Britaniji najavio je da će danas hladni zrak napuštati područje naše zemlje.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-Jačanjem visinskog grebena sa zapada sutra će polako hladan zrak napuštati područje Bosne i Hercegovine, a visinska ciklona koja je zaslužna za povremene padavine tokom nedjelje i prvog dijela ponedjeljka će također oslabjeti s utjecajem nad našom zemljom i tokom sutrašnjeg dana se premještati dalje na istok.

 

 

Pristiže topliji zrak po visini pa će od utorka biti toplije u odnosu na protekle dane, a najtoplije u sedmici ispred nas prognoziramo u srijedu te naročito u četvrtak kada će zapuhati jugo.

 

 

Temperature zraka sredinom sedmice uglavnom između 17 i 24 ºC. Umjereno do jako jugo u četvrtak će nagovjestiti i novu promjenu vremena – a prema kraju sedmice ponovo hladnije zahvaljujući Blocking situaciji nad sjeverom Europe i novim padavinama. Ako je za utjehu, bar u nizinama ovog puta neće biti snijega, a ni novih snježnih glavobolja.

 

Vizualizacija urađena u programskom jeziku Python koristeći input prognoznog modela ICON, piše Sladić.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE