Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Svjedok na suđenju Dudakoviću i ostalim: “Dobio sam pare, rečeno mi je da kažem da sam vidio leševe”

Selver Vojić je u Državnom sudu ispričao da nije učestvovao u akciji “Sana” i da je saslušavan četiri puta – kod kuće, u Banjoj Luci, u SIPA-i te Tužilaštvu BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku suđenja Atifu Dudakoviću i ostalima, optuženima za zločine na području više krajiških općina, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine rekao je da mu je za novac sugerisano šta da kaže prilikom saslušavanja tokom istrage.

 

Selver Vojić je u Državnom sudu ispričao da nije učestvovao u akciji “Sana” i da je saslušavan četiri puta – kod kuće, u Banjoj Luci, u SIPA-i te Tužilaštvu BiH.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tužiteljice Vedrane Mijović, da li je nakon akcije “Sana” bio u Bosanskom Petrovcu, svjedok je rekao da jest, ali da je vidio samo punkt sa policajcima, pozdravio se s njima, popio piće i prošetao gradom, nakon čega je naišao poznanik kamionom, s kojim je krenuo ka Bihaću.

 

 

Tužiteljica je pitala svjedoka koga je vidio u Bosanskom Petrovcu, a Vojić je rekao da nije nikoga poznatog, nakon čega mu je predočila izjavu iz 2009. godine, koju je dao SIPA-i, a u kojoj navodi da je nakon operacije “Sana” vidio optuženog Hasana Ružnića, čuo rafalnu paljbu u blizini benzinske pumpe iza hotela, te da mu je Ružnić rekao da su pobijeni zarobljenici.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Simo Tuševljak mi sugerisao šta trebam reći

– Ovo nije istina! Ja nisam vidio Hasana, meni je Simo Tuševljak sugerisao šta trebam reći. Inspektori SIPA-e su me s njim upoznali, on mi je više puta finansijski pomagao i tražio da kažem da sam bio u Petrovcu i vidio Hasana – rekao je svjedok.

 

 

Vojić je naveo kako mu je sugerisano da kaže da je Hasan pucao i ubijao zarobljenike.

 

– Imali smo sastanak u Bihaću sa Simom. Došao je i Hasan, donio je neke CD-ove i dobio je pare za to, kao i ja – rekao je svjedok, te dodao da je, da bi zvučalo vjerodostojnije, i sam dodao neke dijelove.

 

On je ispričao da mu je Simo rekao da je sa Hasanom sve dogovoreno i da on kaže onako kako mu je sugerisano.

 

– Ja sam to zapisivao i učio napamet šta trebam reći – priznao je svjedok.

 

Svjedok je rekao kako mu je sugerisano i da izjavi da je, vraćajući se iz Bosanskog Petrovca u Bihać, vidio leševe vojnika u Krnjevuši.

 

 

– Meni je rečeno da kažem da sam vidio leševe od Bihaća do Ključa. Što više leševa, to bolje – objasnio je svjedok i dodao da je kao obavještajni saradnik SIPA-e radio četiri godine.

 

Unakrsnog ispitivanja nije bilo

Za zločine počinjene na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta, uključujući ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, pored Ružnića, optužen je bivši komandant Petog korpusa Atif Dudaković i pripadnici ove jedinice – Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

 

Unakrsnog ispitivanja svjedoka nije bilo jer su odbrane zatražile od Sudskog vijeća da Državno tužilaštvu dostavi materijalne dokaze u vezi s ovim svjedokom, uključujući još dva iskaza i sadržaj zapisa o dobrovoljnoj predaji 24 CD-a sa videozapisima te dokumente, a za koje je ovaj svjedok potvrdio da ih je predao pripadnicima SIPA-e.

 

Sudsko vijeće je Državnom tužilaštvu naredilo da u roku od deset dana dostavi odbranama sve dokaze, kako bi mogli unakrsno ispitati svjedoka.

 

Suđenje se nastavlja 8. maja, piše Birn.