Dva puta rodila jednojajčane blizance: Drugi put su čekali tzv. MoMo blizance – to se događa u samo jedan posto blizanačkih trudnoća

Učiteljica u osnovnoj školi iz Tuscaloose, u američkoj saveznoj državi Alabami, Britney Alba drugi je put rodila jednojajčane blizance.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bebe su se razvile unutar iste posteljice i dijelile su amnionsku vrećicu, što se događa u samo jedan posto blizanačkih trudnoća.

Takvi blizanci nazivaju se monoamnionskim i monokorionskim biizanci ili skraćeno MoMo blizanci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alba je saznala da je trudna s blizancima samo šest mjeseci nakon što je rodila prve blizance – Lukea i Levija.

Očekivali su još jednu bebu, ali onda je uslijedio šok. Saznali su da čekaju MoMo blizance, što je značilo i velik rizik.

Naime, dijeljenje posteljice i amnionske vrećice povećava rizik od problema s protokom krvi kod svakog blizanca, ali i rizik od zapetljavanja pupčanih vrpci.  

Zato je Alba primljena u bolnicu u 25. sedmici trudnoće i tamo je provela više od 50 dana prije nego što je 25. oktobra 2022. rodila djevojčice Lydiju i Lynlee, prenosi index.hr.

Bebe su provele šest sedmica na odjelu neonatalne intenzivne njege, a kući su opuštene 7. decembra prošle godine.

Novopečeni roditelji kažu da u njihovim porodicama nije nikad zabilježena blizanačka trudnoća pa im je saznanje o dvostrukim jednojajčanim blizancima bilo veliko iznenađenje.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE