Dali su otkaz i putuju svijetom: “Zarađujemo više novca nego kada smo radili”

Zbližila ih je želja da pobjegnu od hladnog vremena u Velikoj Britaniji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladić i djevojka koji putuju širom svijeta ostavili su svoje poslove “od devet do pet”, prodali sve svoje stvari i sada putuju svijetom.

Riječ je o romansi Dylana Evansa (30) i Adriane de Pertis (33) koja je procvjetala 2018. godine, kada su se upoznali i zbližili zbog svoje želje da pobjegnu od hladnog vremena u Velikoj Britaniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NAPORAN RAD

Štedjeli su dvije godine kako bi uštedjeli 32.000 funti, prije nego što su dali otkaze na poslu i pokrenuli vlastiti YouTube kanal – 2Passports1Dream.

Svoja putovanja finansiraju radeći kao vlogeri na puno radno vrijeme. Prikupili su više od 120.000 pretplatnika koji prate njihova putovanja po Singapuru, Filipinima, Kambodži i Tajlandu.

– Kao nomadi, putujemo sa svim našim stvarima na leđima, neprestano mijenjajući zemlje i hotele. Postoji uobičajena zabluda da YouTuberi koji putuju samo ispijaju koktele na plaži, a videozapisi se sami postavljaju. Ali, nikada u životu nismo ovako naporno radili i ne bismo ovo mijenjali ni za šta, ispričao je Dylan.

Adriana i Dylan su se složili da žele vidjeti svijet izvan standardnih turističkih mjesta za razgledavanje. Počeli su štedjeti za svoj san dok je Dylan nastavio raditi u osiguravajućem društvu, a Adriana, rođena u Švedskoj, radila je kao stomatološki tehničar.

– Tokom razdoblja štednje imali smo vrlo strog proračun i previše excel tabela za brojanje, ali uspjeli smo uštedjeti 32.000 funti u dvije godine prije putovanja. Oboje se sjećamo našeg posljednjeg radnog dana kao da je bio jučer, micanje tako golemog tereta s naših ramena znajući da od sada možemo biti sami svoji šefovi,  rekao je Dylan.

Kada su krenuli na avanture, nisu ništa znali o montiranju videozapisa. Sve su učili otpočetka. Prvi vlog u decembru 2020. dokumentirao je njihov let na Tajland tokom pandemije. Dylan je rekao da je oduvijek znao da svakodnevica nije za njega, ali tvrdi da život vlogera koji putuje nije tako glamurozan kao što se možda čini. Par često radi više od 10 sati dnevno kako bi održao korak s neprekidnim procesom snimanja, montaže i objavljivanja.

– U početku naši računi na društvenim mrežama uopće nisu zarađivali. Prvog dana kad smo dobili zaradu na YouTubeu, radovali smo se zaradi od oko jednu funtu. Bila je to funta koju smo zaradili za sebe od nečega što volimo, dodao je.

Od tada su povećali svoje mjesečne prihode.

– Uvelike varira ovisno o našoj lokaciji i koliko često objavljujemo. Sretni smo što sada zarađujemo više nego što smo zarađivali od svojih poslova kod kuće. Ali, s ovim životnim stilom stvaranja sadržaja za putovanja dolazi puno više troškova, kao što su oprema za kameru, putovanja, osiguranje i hoteli s dobrim WiFi-jem, objašnjava Dylan.

IZAZOV

Jedan od najvećih izazova s kojim se suočavaju je biti daleko od porodice i prijatelja. Iako njihovi voljeni u početku nisu razumjeli njihovu viziju, sada koriste svoje kanale kako bi bili u toku s njihovim putovanjima.

– Biti daleko od porodice i prijatelja na duže vrijeme je izazovno i često prođe više od godinu dana da ih ne vidimo. Tokom pandemije bili smo odsutni gotovo dvije godine prije nego što smo se konačno vratili u Veliku Britaniju i Švedsku na mjesec dana, govori Dylan.

Dylan također mora paziti na svoje zdravlje jer boluje od dijabetesa tipa 1.

– Srećom, moja porodica koja me podržava uvijek je tu da pomogne. Brat mi šalje inzulin poštom kad mi je pri kraju, što je spas. Da nije njega, morali bismo češće letjeti kući, dodao je, a prenosi Metro.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE