Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Escobarovi nilski konji uništavaju kolumbijski ekosistem: Ostali napušteni nakon ubistva narkobosa

Kolumbija razmatra preseljenje 72 nilska konja u Indiju i Meksiko kao dio plana za kontrolu te invazivne vrste, rekle su kolumbijske vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nilski konji, koji su teritorijalni i teški tri tone, potječu od četiri nilska konja koja je 80-ih ilegalno iz Afrike uvezao narkobos Pablo Escobar, piše AP.

NAKON UBISTVA ESCOBARA NILSKI KONJI POBJEGLI I RAZMNOŽILI SE

Kada je policija ubila Escobara 1993. godine, a njegov ranč Hacienda Napoles ostao napušten, nilski konji su pobjegli i razmnožili se. Životinje i sam ranč sada su postali manje turističke atrakcije.

Naučnici kažu da invazivni vodenkonji prijete lokalnom ekosistemu jer nemaju prirodnog predatora u Kolumbiji i njihov izmet mijenja sastav obližnjih rijeka, što utiče na morske krave, kapibare i druge životinje. Jedan lokalni farmer teško je ozlijeđen nakon što ga je jedan od nilskih konja napao 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BILI BI PREBAČENI U INDIJU I MEKSIKO

Plan je namamiti nilske konje u velike željezne kaveze pomoću hrane, a potom ih prevesti do zračne luke u Rionegru. Odatle bi oko 60 nilskih konja bilo prebačeno u Greens Zoological Rescue & Rehabilitation Kingdom u indijskoj državi Gujarat, dok bi 10 bilo prebačeno u razne zoološke vrtove i utočišta diljem Meksika.

Dva vodenkonja također bi mogla biti poslana u Ekvador. Dužnosnici ministarstva u Antioquiji rekli su da se na planu radi više od godinu dana.

“Moguće je to učiniti, već imamo iskustva s preseljenjem vodenkonja u zoološke vrtove diljem zemlje”, rekao je David Echeverri López, glasnogovornik lokalne uprave za zaštitu okoliša Cornare, koja bi bila zadužena za preseljenje.