Za 12 godina pola svjetske populacije će biti pretilo: Najbrži rast među djecom i adolescentima

Više od polovine svjetske populacije do 2035. borit će se s problemom prekomjerne tjelesne težine ili s pretilošću ne poduzmu li se dotad odgovarajući koraci da se to spriječi, stoji u novom izvještaju Svjetske federacije za borbu protiv pretilosti.

Atlas Svjetske federacije za borbu protiv pretilosti predviđa da će 51 posto stanovnika našeg planeta, ili više od 4 milijarde ljudi, u sljedećih 12 godina biti pretilo ili će patiti od problema povezanih s prekomjernom tjelesnom težinom. U izvještaju se ističe da će stope pretilosti osobito brzo rasti među djecom i stanovništvom zemalja sa srednjim i niskim prihodima.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

JASNO UPOZORENJE

Kazavši da podaci govore sami za sebe i da predstavljaju vrlo “jasno upozorenje”, Louise Baur, predsjednica Federacije, dodala je da tvorci politika moraju odmah djelovati kako bi se spriječilo pogoršanje stanja, prenosi Index.hr.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

“Posebno je zabrinjavajuća činjenica da stopa pretilosti najbrže raste među djecom i adolescentima”, rekla je pa dodala: “Vlade i kreatori politika u svijetu moraju učiniti sve što mogu da bi se izbjegao prijenos zdravstvenih, društvenih i ekonomskih troškova na mlađe generacije.”

Izvještaj ukazuje na to da bi se pretilost među djecom mogla više nego udvostručiti u odnosu na stopu iz 2020. godine. “Preciznije, do 208 miliona dječaka i 175 miliona djevojčica u opasnosti je da se do 2035. godine suoči s ovim problemom”, stoji u izvještaju.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

NISU KRIVI POJEDINCI

Organizacija predviđa i da će do 2035. svijet na bolesti povezane s pretilošću trošiti više od četiri bilijuna dolara godišnje ili tri posto globalnog BDP-a. No autori izvješća ističu da ne okrivljuju pojedince, već pozivaju da se svijet fokusira na društvene, okolišne i biološke čimbenike koji mogu prouzročiti pretilost.

U procjenama je Federacija koristila indeks tjelesne mase (ITM), koji označava odnos između tjelesne težine i visine. U skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, ITM iznad 25 znači da osoba pati od prekomjerne tjelesne težine, a iznad 30 da je pretila.

Godine 2020. u spomenute je kategorije spadalo oko 2.6 milijardi ljudi, odnosno 38 posto svjetske populacije. Izvješće je pokazalo i da su gotovo sve zemlje u kojima se u predstojećim godinama predviđa najveći porast pretilosti stanovništva azijske i afričke države s niskim i srednjim prihodima.

Podaci će sljedeće sedmice biti predočeni kreatorima politika Ujedinjenih naroda i državama članicama.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nermin Nikšić: SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a oglasio se nakon odluke potpredsjednika...

Enesa radi sa 100 muškaraca i bolja je od njih: Ona je jedna od dvije zavarivačice u BiH

Enesa Lugonja jedna od dvije zavarivačice u FBiH ruši...

Mladi stručnjak iz BiH nuklearnu fiziku zamijenio konobarskom tacnom

Dušan Dubajić (27), mladi stručnjak iz Bosanskog Novog, kako...