Vlasnik kompanije iz BiH zapošljava strane državljane sa platom od 1.000 eura, smještaj i dva obroka

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić i premijer Mirnes Bašić potpisali su 56 ugovora s korisnicima koji su ostvarili pravo na subvenciju u sklopu Programa podrške razvoju konkurentnosti privrede za 2022. godinu.

Resorno ministarstvo i Vlada ZDK subvencionirat će u sklopu ovog programa, u ukupnom iznosu 1.130.021,63 KM, troškove investiranja u opremu, zatim u obuku radne snage, promociju na sajmovima, uvođenje standarda i kontrolu kvalitete, petenata za 2022. godinu.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Vlasnik preduzeća “Ćosićpromex” iz Usore Mijo Jelić, koji u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj zapošljava oko 650 radnika, napomenuo je kako je on korisnik Kreditno-garancijskog fonda te da se nada da će i drugi privrednici iskoristiti priliku da dođu do potrebnih novčanih sredstava.

“U ovako depresivnoj političkoj, ekonomskoj i svakoj drugoj situaciji, ovakvi događaji u ZDK-u su za svaku pohvalu. Mislim da je situacija daleko bolja nego što to izgleda glede punjenja budžeta i glede poslova koje dobivamo u ovako teškoj situaciji u svijetu i Evropi. To je znak da smo mi žilavi i da je Vlada ZDK prepoznala potrebu da potpomogne. Posebno mi je drago što prepoznaju male privredne subjekte, koje je u ovim vremenima najvažnije prepoznati. Možda sam i ja među malo većima i mi se lakše snalazimo nego mali. Potrebno je nastaviti sa ovakvom dodjelom sredstava”, kazao je Ćosić, koji je odao priznanje Vladi ZDK što unazad četiri godine i na ovakav način podupire privrednike.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Ćosić je podvukao problem radne snage, zbog čega su prinuđeni uvoziti i stranu radnu snagu pa je i on prije nekoliko dana uvezao 100 metalskih radnika iz Turske, jer ih smatra da su najkvalitetniji i nama po mentalitetu najbliži radnici.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Ali, imamo prepreku u sporoj pripremi radno-pravne dokumentacije. Odgovorno tvrdim da više od 50, 70 posto ljudi koji su došli privremeno raditi u BiH, rade negdje ‘na crno’. Svjedoci smo raznih nesreća tih radnika i to je opasna situacija, pored toga što zemlja ne prihoduje prihode od tih radnika. Imam jak osjećaj da je to vrlo jednostavno prevazići, ali da svi zajedno radimo na rješavanju tog problema”, smatra Ćosić. Jedno od rješenja je, smatra, davanje privremenih radnih dozvola na tri-četiri mjeseca, dok se ne riješi njihov status.

“Ja sam Turcima, koji su jučer počeli raditi, obećao plaću 1.000 eura, smještaj u mom hotelu i dva obroka. Za kvalitetnog radnika, koji je stvarno stručan u metalnoj industriji, ja dajem 1.000 eura. Za prekovremeni rad može i više”, istakao je Ćosić.

Napominje kako je on, konkretno, od Vlade ZDK, dobio 20.000 KM, ali da ga više od novca raduje kontinuirana podrška.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Incident u srednjoj školi: Učenicu izbacili iz razreda jer nije htjela skinuti hidžab

U jednoj od ljubljanskih srednjih škola (Slovenija), tokom nastave...

Preokret na vrhu: Amerika više nije najveći kupac oružja i municije iz BiH

Bosna i Hercegovina izvezla je u prva dva mjeseca...

Majke Srebrenice pisale predsjedniku Amerike: Bošnjaci su ugroženi, ratni ciljevi iz 90-ih se ponovo pokušavaju realizirati!

Predstavnici srebreničkih udruženja preživjelih žrtava genocida uputile su pismo...