Hrvatska uvezla desetine hiljada komaraca, puštat će ih u Istri

Hiljade uvezenih komaraca puštene su u Premanturi i Medulinu u Istri.

Radi se o sterilnim mužjacima tigrastog komarca od čijeg uboda ne treba strahovati jer se puštanjem takvih komaraca nastoji smanjiti njihova brojnost, piše Index. Tim pilot-projektom želi se sterilnim jedinkama smanjiti populacija tigrastog komarca.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“To je invazivna strana vrsta koja se ovdje nastanila i poprilično udomaćila te istiskuje naše domaće vrste, a i potencijalni je prenosnik bolesti”, rekla je za HRT veterinarka Ivana Kirin.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Provođenjem nove metode suzbijanja komaraca, takozvanom tehnike SIT, smanjit će se rizik od bolesti. Nediljko Landeka iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije kaže da je to biološki prihvatljiva metoda.

“Prihvatljiva je i za okoliš zato što ne dolazi do ispuštanja pesticida. Nakon parenja sterilnih jedinki mužjaka i divljih ženki koje oni tu zateknu, jajašca neće biti oplođena i neće doći do porasta broja”, objašnjava Landeka. Nakon puštanja u prirodu stanje će se pratiti na dva načina.

“Komarci koje ispustimo svakog ponedjeljka dobiju posebnu boju da bismo kod reizlova mogli zaključiti od kuda je, kojeg je datuma taj komarac i koliko je uspio preživjeti”, naglašava Landeka.

Veterinarka Kirin kaže da će se broj komaraca smanjiti i postavljanjem klopki. Navodi da ih u Premanturi trenutno ima 20.

“To je jedna daščica u vodi na koju ženka polaže jajašca”, rekla je Kirin za HRT.

Svakog ponedjeljka, do 1. augusta, puštat će se 50.000 sterilnih jedinki. Cilj je smanjiti populaciju tigrastog komarca na području Istarske županije, kao i smanjiti upotrebu insekticida u okolišu.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nagradna igra poslovnice MobiFon Kakanj! Učestvujte i osvojite vrijedne nagrade!

U martu ove godine u ulici Alije Izetbegovića L-B...

Pogledajte kako je Lana Pudar postala prvakinja Evrope

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar osvojila je senzacionalno prvo...

Lana Pudar je prvakinja Evrope u disciplini 200 metara delfin

Sjajna bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar osvojila je zlatnu medalju...