Hrvatska uvezla desetine hiljada komaraca, puštat će ih u Istri

Hiljade uvezenih komaraca puštene su u Premanturi i Medulinu u Istri.

Radi se o sterilnim mužjacima tigrastog komarca od čijeg uboda ne treba strahovati jer se puštanjem takvih komaraca nastoji smanjiti njihova brojnost, piše Index. Tim pilot-projektom želi se sterilnim jedinkama smanjiti populacija tigrastog komarca.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“To je invazivna strana vrsta koja se ovdje nastanila i poprilično udomaćila te istiskuje naše domaće vrste, a i potencijalni je prenosnik bolesti”, rekla je za HRT veterinarka Ivana Kirin.

Provođenjem nove metode suzbijanja komaraca, takozvanom tehnike SIT, smanjit će se rizik od bolesti. Nediljko Landeka iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije kaže da je to biološki prihvatljiva metoda.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

“Prihvatljiva je i za okoliš zato što ne dolazi do ispuštanja pesticida. Nakon parenja sterilnih jedinki mužjaka i divljih ženki koje oni tu zateknu, jajašca neće biti oplođena i neće doći do porasta broja”, objašnjava Landeka. Nakon puštanja u prirodu stanje će se pratiti na dva načina.

“Komarci koje ispustimo svakog ponedjeljka dobiju posebnu boju da bismo kod reizlova mogli zaključiti od kuda je, kojeg je datuma taj komarac i koliko je uspio preživjeti”, naglašava Landeka.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Veterinarka Kirin kaže da će se broj komaraca smanjiti i postavljanjem klopki. Navodi da ih u Premanturi trenutno ima 20.

“To je jedna daščica u vodi na koju ženka polaže jajašca”, rekla je Kirin za HRT.

Svakog ponedjeljka, do 1. augusta, puštat će se 50.000 sterilnih jedinki. Cilj je smanjiti populaciju tigrastog komarca na području Istarske županije, kao i smanjiti upotrebu insekticida u okolišu.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nova studija opovrgava postojanje mikroorganizama kod nerođenih beba

Međunarodni tim naučnika otkrio je nedostatke u studijama koje...

Nastavlja li se rast kamatnih stopa na kredite

Kamatne stope na stambene kredite u Bosni i Hercegovini...

Proizvodi ‘Laste’ od iduće sedmice i na policama trgovačkih centara u Sloveniji

Nakon manje od godinu dana otkako je ponovo otvorena,...

Trinaestgodišnji Kemal treba našu pomoć

Udruženje Mali ljudi velikog srca pokrenulo je Apel za...