Njemačka prestaje s nabavkom ruskog uglja 1. augusta, a nafte 31. decembra

Njemačka će u potpunosti prestati kupovati ruski ugalj od 1. augusta i rusku naftu od 31. decembra 2022 te će doživjeti veliku promjenu kada je riječ o izvorima snabdijevanja energijom, rekao je zamjenik ministra finansija Joerg Kukies, piše DPA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi su prethodno isporučivali 40 posto njemačkog uglja i 40 posto nafte.

“Ključni izazov koji je pred nama bit će popunjavanje ogromne praznine koja će ostati kada Evropska unija odustane od 158 milijardi kubnih metara plina koje joj Rusija isporučuje na godišnjem nivou. Za nekoliko sedmica u Njemačkoj više nećemo imati ruskog uglja”, rekao je on na energetskom forumu u Sydneyu, čiji su domaćini australska vlada i Međunarodna agencija za energiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusi su prethodno isporučivali 40 posto njemačkog uglja i 40 posto nafte, rekao je on.

“Svako ko poznaje historiju naftovoda Družba, koji je već bio alat sovjetske imperije nad istočnom Evropom, zna da neće biti beznačajna stvar osloboditi se te ovisnosti, ali to ćemo postići za nekoliko mjeseci”, rekao je Kukies.

Njemačka ubrzano razvija terminale za uvoz tečnog prirodnog plina (LNG) kako bi pomogla popuniti prazninu u snabdijevanju plinom ali, iako bi Sjedinjene Države i Katar mogli zajedno isporučiti blizu 30 milijardi kubnih metara plina u LNG obliku u Evropu, to još uvijek ne bi bilo dovoljno, upozorio je Kukies.

Iako je Njemačka fokusirana na prelaz na neto nulte emisije stakleničkih plinova i nedavno je donijela zakone za ubrzanje razvoja projekata obnovljivih izvora energije, prirodni plin će biti ključan za taj pomak, zaključio je Kukies.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE