Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Uskoro pomjeramo kazaljke sata unaprijed, znate li zašto je ova praksa uvedena!?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljetno računanje vremena 2024. počinje 31. marta 2024. u 02 sata 00 minuta i 00 sekundi tako što se pomicanjem kazaljki na satu za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 sata 00 minuta 00 sekundi računa kao 03 sata 00 minuta 00 sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine, ljetno računanje vremena desit će se tokom muslimanskog mjeseca posta – ramazana, što će utjecati na početak i kraj posta.

30. marta post će početi u 3:47, a iftar će nastupiti u 18:16. Dan kasnije, 31. marta, zbog pomjeranja kazaljki na satu, sehur će nastupiti u 4:45, a iftar će biti u 19:18 sati.

Predloženo ukidanje pomjeranja kazaljki

Evropska komisija prije nekoliko godina predložila je da se ukine sezonsko pomicanje sata, ali države članice o tome se još nisu dogovorile, a čini se da u dogledno vrijeme ni neće.

Odluka o tome hoće li neka država uzeti kao trajno ljetno ili zimsko vrijeme ovisi o njezinu geografskom položaju pa sezonsko pomicanje kazaljki na satu, uz sve nedostatke, čini se ostaje najbolji kompromis.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad bi, primjera radi, sve zemlje iz srednjoevropske vremenske zone uzele trajno ljetno vrijeme, u Španiji, Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prijepodneva, a na sjeverozapadu Španije oko 10 sati.

U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vrijeme, sunce bi na istoku Poljske ljeti izlazilo u tri sata ujutro.

Ljetno računanje vremena uvedeno je nakon naftne krize 1970-ih u nadi da će se time uštedjeti energija. Od 1996. sve zemlje EU-a pomjeraju sat unaprijed zadnje sedmice u martu i vraćaju ga nazad zadnje sedmice u oktobru.

Koliko se time šteti samom organizmu, ostaje kontroverzno pitanje na kojeg nema jedinstvenog odgovora. Naučnici su u mnogim studijama pokazali da pomicanje sata šteti tijelu.

- Marketing -