Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Uključio telefon u kinu i napravio štetu od 2,4 miliona eura: Na sudu priznao da je napravio “glupu grešku”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladić koji je tajno snimao holivudske hitove u britanskim kinima i slao ih “prijatelju u Ukrajinu” koštao je filmsku industriju čitavo bogatstvo, čulo se pred sudom u Liverpoolu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vasile Nikolaveci (24) zabilježio je nekoliko projekcija u dva kina, tokom juna i jula 2022, a istražitelji Agencije za zaštitu filmskog sadržaja (FCPA) pronašli su sadržaj na piratskim internet platformama, prenosi Liverpool Echo.

Prema podacima FCPA, snimci filmova preuzeti su 151.000 puta, čime je nametnuta ogromna šteta.

Vasile Nikolaveci iz Voltona je identifikovan kao “izvor”, a on se kasnije izjasnio krivim. Protekle srijede se pojavio pred sudom, gdje mu je izrečena kazna.

  • Značajno istraživanje, koje su sproveli ugledni anketari, otkriva da bi 60% ljudi koji ilegalno preuzimaju materijal legitimno platili da pogledaju filmove u kinu – naveo je tužilac Ed Hendli.

On je dodao da je FCPA izračunao gubitke koje su pretrpila kina, filmska industrija, servisi za strimovanje i prodavci DVD kopija, a da cifra iznosi 2,4 miliona eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji prenose da je Nikolaveci dobio oko 200 eura za “svoje napore”.

Branilac optuženog Radž Čopra je istakao da je njegov klijent pristao da pomogne prijatelju u Ukrajini, i da je priznao “glupu grešku”.

  • Njegov prijatelj je rekao da je tamo kovid, rat i ne mogu ništa da rade. Tražio mu je nekoliko filmova. On je mlad čovjek, ima 24 godine, nije shvatio da radi nešto nelegalno. Nije tražio ništa, ali mu je prijatelj poslao pare kao gest dobre volje – objasnio je Čopra.

Na kraju, Nikolaveci je osuđen na 18-mjesečni dobrotvorni rad, uz novčanu kaznu od oko 1.150 eura. Moraće da snosi i sudske troškove.

Momak je izbjegao zatvor jer nema kriminalni dosije, pokajao se, a sud smatra da njegov postupak nije bila “sofisticirana operacija”.

- Marketing -