U Kaknju održan interaktivni seminar – Zdravlje porodice – prioritet i obaveza

U srijedu je u Kaknju održan interaktivni seminar u okviru projekta „Zdravo, porodico!“ kojeg implementira Islamska zajednica u BiH, a kao dio projekta  „Osiguravanje odgovora na COVID-19 u crkvama i vjerskim zajednicama“, kojeg provode  Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini (MRV BiH) zajedno sa partnerima World Vision u BiH i UNICEF–оm u BiH i uz podršku  USAID–а.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na seminaru je bilo govora o teološkom, psihološkom, pedagoškom i zdravstvenom aspektu COVID-19, sa naglaskom na ulozi žene u porodici i društvu za vrijeme i poslije pandemije.

Seminar je otvorio glavni Imam MIZ Kakanj, Sulejma ef. Čeliković, a učesnici su u nastavku imali priliku slušati osvrte stručnjaka iz navedenih oblasti i postavljati pitanja i dijeliti svoja iskustva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obzirom da u Medžlisu Kakanj djeluje Savjetovalište za brak i porodicu predavači su bili stručni saradnici uklljučeni u rad savjetovališta.

Pedagog Elma Fejzović Agić, psiholog Vildana Neimarlija i dr Adna Hodžić.

O temi sa teološkog aspekta govorila je dr Safija Malkić voditeljica odjela za brak i porodicu rijaseta IZ. Koordinatorica projekta dr Melika Arifhodžić  je prezentirala ciljeve projekta.

Cilj projekta „Zdravo, porodico!“  je ojačati svijest o ulozi porodice i žene u odgovorima na pojave vezane za COVID-19 koje su zdravstvene i socijalne prirode a koje su u relaciji sa potrebama za vakcinacijom članova porodice, kao i načina suzbijanja eventualnog širenja sličnih epidemija u budućnosti, ali i probleme i pojave koje su vezane sa post-COVID fazom.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE