Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Oglasio se navodni otac napuštene bebe: Ne znam da li je dijete moje, ali sam voljan da uradim DNK analizu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Tri, četiri puta je ostavljala djevojčicu ispred našeg ulaza, rekao je Mirsad B. povodom slučaja koji je 10. januara potresao javnost, kada je u dječijim kolicima ispred zgrade u Kragujevcu pronađena jednogodišnja beba.

Majka Gabrijela P. koja je ostavila dijete u noći između ponedjeljka i utorka ubrzo je identifikovana i trenutno se nalazi u pritvoru, dok je jednogodišnja djevojčica smještena u urgentno starateljstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirsad B., za koga se vjeruje da je otac napuštene bebe, je izjavio da je oženjen, a dijete koje ima sa suprugom tek je napunilo godinu dana. On navodi da nije siguran da li je napuštena djevojčica njegova, te da je spreman da uradi DNK analizu ukoliko sud tako naloži.

  • Ne znam da li je dijete moje, ali želim da bude na sigurnom i da dobro živi – rekao je on.

Kako tvrdi, Gabrijela P. je više puta pokušavala da ostavi dijete ispred njegovog ulaza, a do sada je svaki put lično vraćao djevojčicu majci uz ubjeđivanje da je uzme nazad. Međutim, ovaj put je dijete ostavila kasno noću, pa je za sve saznao tek ujutru.

On tvrdi i da je više puta prijavljivao Gabrijelu Centru za socijalni rad u Kragujevcu, kako bi joj oduzeli dijete jer nije vodila računa o njemu.

  • Ni mojoj sadašnjoj supruzi nije svejedno. Gabrijela joj često prijeti, supruga u strahu ide na posao, u prodavnicu i plaši se dok dijete vodi u vrtić – kaže on.

Sa 22-godišnjom Gabrijelom je bio u vezi godinu i šjest meseci, a kako tvrdi, poslije porođaja se promijenila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Postala je nepodnošljiva, bila je gruba prema djetetu i ja sam se distancirao od nje. Ubrzo sam uplovio u novu vezu, u kojoj sam dobio kćerkicu. Gabrijela je rodila dijete 15. februara 2021. godine, a moja supruga 3. januara 2022. godine – objasnio je Mirsad.

On je dodao da bi volio da “uzme to dijete”, da ga čuva njegova majka koja je voljna da to čini, te da je djetetu bolje kod nje nego u hraniteljskoj porodici.

Centar za socijalni rad “Solidarnost” iz Kragujevca po proceduri je smjestio napuštenu djevojčicu u hraniteljsku porodicu, gdje se, prema posljednjim saznanjima još uvijek nalazi.

Kako je za Prvu rekla Rada Divac iz Asocijacije Centra za socijalni rad, procedura nalaže da se pokrene postupak tužbom lišavanja roditeljskog prava majke, zato što je dovela dijete koje ne može da brine o sebi u stanje u kome je njegov život i njegovo zdravlje bilo ugroženo.

Divac dalje navodi da će dijete biti u hraniteljskoj porodici sve dok se ne steknu uslovi za nešto drugo.

  • Ne znači da razgovor sa majkom neće pokazati da ona ima dovoljno kapaciteta da nastavi da brine o djetetu – istakla je Rada Divac i dodala da je za dijete najbolje da bude u okruženju svoje biološke porodice ili rođaka.

Centar za socijalni rad po svojim procedurama i zakonu nastaviće da radi u najboljem interesu djeteta, a za dijete je najbolje da bude sa svojim srodnicima, ako ne može sa roditeljima. Čak je i hraniteljstvo način da se dijete zbrine i da sve njegove potrebe budu zadovoljene onako kako je potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njenim riječima, majka može da viđa dijete pod određenim uslovima.

  • Treba vidjeti koji su uslovi koji su doveli do toga da majka postupi tako kako je postupila, kakvo je njeno psihičko stanje, zdravstveno stanje i koji su to uslovi koji su doveli do ovako drastičnog ponašanja prema djetetu – istakla je socijalna radnica.
  • Mi ne znamo da li postoji i drugi roditelj koji bi se uključio. Majka ima pravo da viđa dijete, a procjenom se određuje gdje, kada i kako će ga viđati. Procjenom njenog psihičkog zdravlja. Najčešće to bude u kontrolisanim uslovima. Kontakt uvijek mora da bude u korist djeteta i da ono mora uvijek da bude bezbijedno – objasnila je Divac.

Ona je istakla da roditelji moraju da daju izjavu ako nisu zainteresovani za dalju brigu o djetetu, nakon čega ono ide na usvojenje.

Gabrijela P. je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično djelo kršenje porodičnih obaveza uhapšena, a da li će nakon svega ponovo željeti da preuzme brigu o svojoj kćerkici i da li će joj to biti omogućeno, ostaje da se vidi, piše Informer.

- Marketing -