Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

U Jadranu pronašli rijetku ribu: Div među ribama, može narasti do osam metara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo saopćili su kako su tijekom protekle zime dobili informaciju kako su pronađena “čak četiri primjerka ribe pojas (Regalecus glesne)”. Objasnili su kako se radi o divu među ribama, najdužoj koštunjavoj ribi na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodali su kako riba pojas može doseći dužinu od 8 metara, a prema nekim informacijama, može narasti i značajno više. “Možemo je pronaći u svim svjetskim morima, pa i u Jadranu”, istakli su.

“Bez obzira na veličinu, zanimljivost je da su susreti s ovom vrstom ribe izuzetno rijetki. To najbolje ocrtava činjenica da je ova riba, prije novijih nalaza, u Jadranu zabilježena samo 3 puta, što znači da smo u proteklih nekoliko mjeseci više nego udvostručili broj poznatih nalaza”, naveli su iz Instituta.

Tek 60-ak susreta s ovom vrstom u cijelom Sredozemlju

Tvrde da je pronalazak relativno velikog broja primjeraka zaista neobičan, što ukazuje i podatak da je do sada zabilježeno tek 60-ak susreta s ovom vrstom u cijelom Sredozemlju, i to najviše u njegovom zapadnom dijelu.

“Riba pojas život provodi u vodenom stupcu gdje se hrani planktonskim organizmima, manjim ribama te glavonošcima. Uglavnom to čini pasivno ‘lebdeći’ u okomitom položaju. Zbog takvog načina života ovu ribu je teško uočiti ronjenjem te nema ribolovnih alata kojima se lako može uloviti”, napomenuli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zato su najčešći susreti s njom kada se iz nekog razloga nasuče na obalu. Čak tri nedavno pronađene jedinke nađene su na obali, dok je jedna jedinka u stadiju tranzicijske ličinke snimljena živa. Sredozemni nalazi, kao i naši jadranski, nisu bile ribe blizu svoje maksimalne dužine”, zaključili su.

- Marketing -