Traže se konobari, kuhari i građevinski radnici: Ništa nije onako kako se čini, ovo su stvarne prosječne plaće stranih radnika u Hrvatskoj

Agencije su, naime, navodile kako se ugovor potpisuje na dvije godine, uz mogućnost dužeg razdoblja ako radnik to želi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovo je zlatna prilika ako tražite posao u inozemstvu. Ne oklijevajte i prijavite se kako biste ju maksimalno iskoristili.” Ovim riječima hrvatske agencije za dovođenje stranih radnika predstavljaju svoju ponudu radnicima iz Nepala samo nekoliko odlomaka prije nego što su navele i konkretne iznose plaća koji su očito manji od prosječnih plaća za koje rade strani radnici u Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri hrvatske agencije za posredovanje koje Nepalce spajaju s domaćih poslodavcima nude 20 različitih poslova, uglavnom su to traženi, ali niskoplaćeni poslovi poput konobara, kuhara, građevinskog radnika i poljoprivrednika za što oglašavaju plaće od 500 do 800 eura.

 

Ipak, uspoređujući te plaće s podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – o iznosima prosječne isplaćene plaće za 18 najtraženijih zanimanja za stranu radnu snagu – ispada da se Nepalcima u Hrvatskoj za neke poslove nudi u prosjeku 100 eura manja plaća od očekivane.

 

Značajne razlike

Prema podacima HZZ-a, prosječna bruto plaća isplaćena stranim konobarima u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine iznosila je 872,27 eura. Za konobare koji rade u Zagrebu to je neto plaća od 658,42 eura. To je 158,42 eura više nego što Nepalcima u oglasima nudi agencija Ab Support (500 eura) i 108,42 eura više od plaće koju nudi agencija Humble Hunter (550 eura).

 

 

Usporedi li se taj iznos s plaćom domaćih radnika, razlika je još značajnija. Prema podacima portala MojaPlaća, hrvatski su konobari u trećem kvartalu prošle godine imali prosječnu plaću od 5726 kuna, odnosno 757,4 eura.

 

Primjera ima još. Prosječna bruto plaća stranih kuhara iznosi 915,96 eura. To je zagrebačka neto plaća od 685,12 eura, dok je Nepalcima Ab Support nudio samo 600 eura. Radnik koji je iz te daleke zemlje stigao zbog “zlatne prilike” da kao zidar radi za 500 eura mjesečno zapravo bi, kažu podaci, trebao zarađivati iznos koji je bliži prosječnoj plaći od 634,72 eura.

 

Postoje i obrnuti primjeri. U oglasu agencije Snaga budućnosti navedena je plaća od 800 eura za fasadera, a prema HZZ-u je prosječna bruto plaća 812,62 eura. To je zagrebačka neto plaća od 621,96 eura. Elektroinstalaterima nude 750 eura, što je 110,75 eura više od prosjeka koji navodi Hrvatski zavod za zapošljavanje. Plaća zavarivača koju nude čak je 275,77 eura veća od prosječne (900 u odnosu na 624,23 eura).

 

Iako je riječ o podacima iz oglasa iz prošle godine, upravo su oni najrelevantniji jer pokazuju koliku mjesečnu plaću dobivaju Nepalci koji su trenutno zaposleni u Hrvatskoj. Agencije su, naime, navodile kako se ugovor potpisuje na dvije godine, uz mogućnost dužeg razdoblja ako radnik to želi.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE