Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Tijelo zatvorenika zatvor vratio porodici bez ijednog organa

Tijelo Charlesa Edwarda Singletona, koji je umro dok je bio zatvoren u zatvoru u Alabami, vraćeno je njegovoj porodici bez ijednog organa, uključujući mozak, prenosi ABC 33/40 News. To je drugi prijavljeni slučaj u posljednjih nekoliko mjeseci da su tijela zatvorenika zatvorskog sistema Alabame — koja je dugo bila kritikovana zbog nehumanog postupanja prema zatvorenicima — vraćena u užasnom stanju sa nestalim dijelovima tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi prijavljeni slučaj, koji uključuje tijelo 43-godišnjeg Brandona Claya Dotsona, doveo je do toga da je porodica preminulog podnijela saveznu tužbu protiv Odsjeka za popravne kazne Alabame prošlog mjeseca. Advokat porodice, Lauren Faraino, tvrdi da je Singltonov slučaj “dio nekog obrasca”, rekla je za Associated Press.

U sudskim dokumentima, porodica zatvorenika tvrdi da je tražila da se tijelo pošalje u pogrebnu kuću u obližnjem gradu. Nakon što je stigao, direktor pogreba im je rekao da će “biti teško pripremiti njegovo tijelo” jer je bilo u “lošem stanju”, prenio je ABC 33/40.

Porodici je tada rečeno da u tijelu nema organa, kao i da je izvađen i mozak. Pogrebnik je dodao da je uobičajena praksa da se organi vrate u vreću koja se nalazi u tijelu pokojnika. Kada su zatražili od zatvora da vrati organe, institucija je tvrdila da ih nikada nije dobila.

  • U obdukciji se uklanjaju organi i tkiva kako bi se najbolje utvrdio uzrok smrti”, dodaje se. “Saglasnost za obdukciju uključuje pristanak za konačno odlaganje organa i tkiva i osim ako se izričito ne zatraži, organi se ne vraćaju u tijelo.”

U odvojenom slučaju, još jedan zatvorenik, koji je služio 99-godišnju kaznu zbog provale, pronađen je mrtav u popravnoj ustanovi Ventress u novembru 2023. Mrtvozornik je rekao da je bilo toliko loše raspadnuto da “nikada nije primio tijelo u tako užasnom stanju.” zbog toga što su svi organi iz njega bili povađeni.