Netaknuti led s Grenlanda star 100.000 godina krasi koktele u Dubaiju: To je najčišći led na Zemlji

Ledenjački led s Grenlanda stiže u barove u Dubaiju, kao dio nove egzotične koktel ponude, sve zahvaljujući firmi s tog sjevernog otoka koja želi podići iskustvo potrošača (s dubokim džepom) te pritom uvesti još jedan način zarade za taj danski autonomni teritorij.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Firma Arctic Ice, startup osnovan 2022. godine, sakuplja led iz grenlandskih fjordova i transportira ga u Ujedinjene Arapske Emirate za prodaju u ekskluzivnim barovima. Suosnivač firme, Malik V. Rasmussen ističe jedinstvena svojstva ledenjačkog leda, naglašavajući njegovu čistoću i sporiju brzinu topljenja u usporedbi s običnim kockama leda.

Arctic Ice se dobiva izravno iz prirodnih ledenjaka na Arktiku koji su bili u smrznutom stanju više od 100.000 godina. Ti dijelovi ledenih ploča nisu bili u dodiru s tlom niti su bili onečišćeni zagađivačima nastalim ljudskim aktivnostima. To čini Arctic Ice najčišćim vodenim ledom na Zemlji, pojašnjava Rasmussen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč ekološkim tvrdnjama Rasmussena i njegove firme, Arctic Ice se suočio s neočekivanim kritikama i reakcijama društvenih medija, s komentarima koji su varirali od zabrinutosti oko globalnog zatopljenja do distopijskih osjećaja. Rasmussen priznaje neočekivanu negativnost, uključujući komentare koji su bili na granici prijetnji smrću.

Arctic Ice tvrdi da je njihovo vađenje leda društveno vrijedno, ističući njihovu metodu nabave leda s određenih lokacija u fjordu Nuup Kangerlua na Grenlandu, izbjegavajući kontaminaciju tog leda. Proces uključuje korištenje specijaliziranog čamca opremljenog dizalicom za podizanje prozirnog, čistog leda poznatog lokalno kao “crni led”.

Taj led zatim se prevozi u Dubai kroz višeetapno putovanje koje uključuje rashladne brodske kontejnere i islandsku brodsku firmu Eimskip. Unatoč kritikama ugljičnog otiska vezanog za proces prijevoza, Arctic Ice obvezuje se postati potpuno ugljično neutralan. Rasmussen izražava predanost podršci zelenoj tranziciji Grenlanda, s ciljem doprinosa ekonomskoj neovisnosti te regije.

Iako priznaje finansijsku ovisnost o Danskoj, na koju otpada 55 posto proračuna Grenlanda putem godišnjih bespovratnih sredstava, Rasmussen naglašava važnost diverzifikacije tokova prihoda izvan ribarstva i turizma.

  • Na Grenlandu sav novac zarađujemo od ribe i turizma. Dugo sam želio pronaći nešto drugo od čega možemo profitirati – poručio je taj poduzetnik.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE