Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Mališan preminuo nakon vađenja mliječnih zuba: Upao u komu, borio se za život 37 dana

Petogodišnji Veles Pašnik preminuo je u subotu u ukrajinskom gradu Lavovu nakon što je upao u komu tokom vađenja mliječnih zuba pod opštom anestezijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dječak je doživio srčani zastoj kad je upao u komu prilikom vađenja dva mliječna zuba u jednoj od stomatoloških klinika. Ljekari su uspjeli da ga reanimiraju i hitno je prebačen na odjeljenje intenzivne njege gdje je naknadno proglašena moždana smrt.

Dijete je bilo u komi 37 dana.

  • Leti naš dječače, leti, budi nam svjetlost sa neba. Počivaj u miru, dragi naš Lesonjo – napisao je dječakov otac Viktor Pašnik na svom profilu na društvenim mrežama.

Otac je prethodno na društvenim mrežama opisao detalje tragedije koja se dogodila 8. decembra.

  • Zaposleni u stomatološkom centru ponudili su da izvrše operativni zahvat intervencija uklanjanja mliječnih zuba pod opštom anestezijom. Na dan operacije dete je mnogo protestovalo u operacionoj sali, odbijalo da mu stave masku, kao da je naslutilo tragediju koja se približavala. Anesteziolog mu je pred mojom suprugom na silu stavio masku. Supruga ga je zamolila da prestane, ali anesteziolog je nije poslušao i nastavio je da pritiska masku nakon čega je Veles zaspao – navodi otac.

Majka je poslije nekog vremena čula komešanje u operacionoj sali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Medicinski radnici su počeli da se okupljaju, a posle dvadesetak minuta stigle su dvije ekipe hitne pomoći. Direktor klinike je rekao mojoj supruzi da je djetetu tokom operacije stalo srce, koje su ljekari uspjeli da pokrenu, a da je Veles prebačen u bolnicu. Tamo smo od ljekara saznali da je situacija kritična i da je u teškom stanju. Također su nam rekli da je tokom stomatološke operacije naš sin bio klinički mrtav i da su ljekari predugo čekali na mjere reanimacije. Ljekar je poslije sljedećeg pregleda konstatovao da je mozak djeteta mrtav i da ga samo aparati održavaju u životu – navodi otac.

Porodicu posebno prema njegovim riječima pogađa postupak ljekara iz stomatološke klinike.

  • Nezainteresovanost rukovodstva stomatološkog centra prema našoj tuzi manifestuje se i u tome što nam ne daju ono najvrijednije što nam je ostalo od sina, dva mala zuba, uklonjena tokom operacije, koji su nam dragi jer su od našeg sina…

Veles je imao dvije sestre.

Policija je pokrenula krivični postupak u vezi sa nepravilnim obavljanjem svojih profesionalnih dužnosti od strane zdravstvenih radnika. Okrivljenom prijeti kazna zatvora do tri godine ili ograničenje slobode do pet godina sa lišenjem prava do tri godine da obavlja određene funkcije ili se bavi određenim poslovima.

Direktor klinike “Ori-Dent” Roman Onisko rekao je lokalnim medjima da sarađuju sa istragom.

  • Trenutno su lekari, koji su bili uključeni u pružanje medicinske nege, suspendovani sa dužnosti dok se ne završi istraga – rekao je Onisko.