Stručnjaci upozoravaju: Djeca sve teže razlikuju virtuelni od stvarnog svijeta

Era interneta, iako ima brojne pozitivne efekte, nosi i ogromnu dozu opasnosti, naročito po mlade i djecu, koji najviše vremena provode uz telefon i kompjuter. Mnogi od njih često ne razlikuju stvarni od virtuelnog svijeta, što može biti pogubno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Facebook, Tiktok, te ostale društvene mreže mjesta su gdje tinejdžeri i djeca provode najviše vremena. Virtuelni svijet za njih je izazov i vrlo često ne mogu da naprave razliku između stvarnosti i onoga što gledaju u videoigricama i na društvenim mrežama. Sve to za njih može biti vrlo opasno i pogubno, a posljedice su višestruke, upozoravaju psiholozi.

„Mlade osobe koje, inače, imaju poteškoće u sklapanju novih prijateljstava pronalaze rješenje u virtuelnom svijetu, jer im se na taj način smanjuje tzv. socijalna anksioznost i lakše stupaju u kontakt sa svojim vršnjacima, što nije dobro. Nikada ne znamo ko se krije iza druge strane ekrana. Apelujem na roditelje da razgovaraju što više s djecom, da im ograniče korištenje internet sadržaja”, poručuje psihologinja Maja Savanović Zorić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sadržaje je teško ograničiti, a dodatni problem je i u tome što sami roditelji ne znaju mnogo o svemu onome što nudi internet. Samim tim, ne mogu ni imati kontrolu nad djecom.

„S druge strane, djeca zbog svog psiho-fizičkog uzrasta teško da mogu razumjeti i realni svijet, a osobito negativne konotacije koje uče kroz modele ponašanja putem različitih društvenih mreža”, ističe stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević.

U banjalučkoj Osnovnoj školi „Sveti Sava“ našli su način kako da, barem djelimično, riješe ovaj problem.

„Glavni problem je mobilni telefon, a djeca imaju i druge IT uređaje koji ih odvajaju od realnosti. Još prije godinu i po smo zabranili korištenje mobilnih telefona u školskom objektu. Na početku je bilo otpora, ali vrlo brzo su se navikli“, objašnjava direktor škole Miroslav Popržen za Federalnu televiziju.

Odgovornost je na odraslima, prije svega na roditeljima, koji bi trebali znati kakve sadržaje njihova djeca prate na internetu. Prevencijom se mogu izbjeći razni vidovi sajber kriminala, ali i mnogi drugi veći problemi, savjetuju stručnjaci.

NAJNOVIJE