Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Stručnjaci objasnili zašto postoje prestupne godine: Da ih nema, nastao bi haos

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je 29. februar, datum koji viđamo samo svake četvrte godine. Godina je 2024., što znači da je njezin broj djeljiv s četiri, a upravo je to definicija prestupne godine u gregorijanskom i julijanskom kalendaru. Mnogi se pitaju zašto postoje prestupne godine i što bi se dogodilo kada one jednostavno ne bi postojale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Normalna godina sastoji se od 365 dana. Unutar četiri godine, jedna se smatra “normalnom”, a četvrta će gotovo uvijek biti prestupna. No nema nikakvog čudnog razloga zašto prestupna godina ima 366 dana.

Prestupni se dan dodaje na kraj februara, najkraćeg mjeseca u godini, pa će umjesto 28 dana, u prestupnoj godini februar imati 29 dana. Tu metodu računanja vremena zadržali smo stoljećima i nije nas iznevjerila. Razlog je logičan.

Reforma kalendara u 16. stoljeću

Razlog postojanja prestupnih godina jest usklađivanje kalendarske godine s astronomskom godinom koja traje 365,2422 dana, tj. oko 365 dana i 6 sati.

U julijanskom kalendaru prestupne godine su sve djeljive s 4. Reformom kalendara 1582. godine novi gregorijanski kalendar dodaje uslov da su godine djeljive sa 100 prestupne samo ako su djeljive i s 400.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tome, prestupne godine u gregorijanskom kalendaru jesu 1600. i 2000., ali nisu 1700., 1800., 1900. i 2100. jer nisu djeljive s 400.

No što bi se dogodilo ako bismo u potpunosti uklonili prestupne godine? Utjecaj bi bio ogroman.

Da se za početak malo našalimo, ljudi rođeni na “prestupni dan” više ne bi trebali slaviti rođendan 28. februara ili 1. marta jer datum 29. februara jednostavno ne bi postojao.

Ipak, postoje i ozbiljniji faktori čiji bi utjecaju bili ogromni.

Grožđe u januaru

U samo 40 godina, godišnja doba na Zemlji bila bi izvan koraka s datumom za 10 dana, a za 700 godina, Sjeverna hemisfera mogla bi doživjeti australski Božić, s ljetnom vrućinom u decembru. Drugim riječima, Nova godina pala bi u ljeto, a grožđe bi dozrijevalo u decembru ili januaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sezone lova i druge proslave vezane uz godišnja doba morale bi se mijenjati, iako bi se za sljedećih 700 godina opet sve vratilo na staro.

Ideju prestupne godine uveo je rimski car Gaj Julije Cezar (100.-44. pr. Kr.) po kome julijanski kalendar i nosi  ime.

  • Priča se da je u vrijeme kada je Cezar bio u Egiptu, tokom svoje poznate afere s Kleopatrom, Egipat imao bolji kalendar od Rima. Ali Egipat je odbio poduzeti bilo što glede neujednačenog broja dana. On, ili njegovi astronomi, shvatili su da će dodavanjem prestupnog dana kalendar ostati u skladu s godišnjim dobima – tvrdi matematičar Christopher Sirola sa Sveučilišta u Južnom Mississippiju (SAD).

(Dnevno.hr)

- Marketing -