Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Šokantni podaci EUROPOL-a: Trgovina drogom u EU vrijedna 31 milijardu eura godišnje, najviše se troši na…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trgovina drogama vrijedna je više od 31 milijardu eura godišnje, prema najnovijem izvještaju o drogama koje su u četvrtak objavili Europol i Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvještaju droga s kojom se najviše trguje unutar EU-a je kanabis, u vrijednosti od 12 milijardi eura godišnje. Drugi je kokain s oko 11,6 milijardi eura.

Utjecaj međunarodne trgovine drogom na život u europskim zemljama sve je jači, upozorili su Europol i EMCCDA tokom predstavljanja izvještaja. Nasilje, korupcija i potkopavanje zakona i demokratije su u porastu, rekla je šefica Europola Catherine De Bolle u Haagu.

“Kriminalne mreže zarazile su samu srž naših zajednica, provlačeći se kroz tkivo naše demokratije i ekonomije. One nagrizaju povjerenje, potiču nasilje i stvaraju cikluse ovisnosti i siromaštva”, dodala je.

“Potreban je oprezan, jedinstven odgovor kako bismo zaštitili naše građane i društvo od sveprisutnog utjecaja ovog nevidljivog neprijatelja. Koristeći Europol, države članice EU-a mogu udružiti resurse, razmjenjivati kriminalističke obavještajne podatke i koordinirati radnje u borbi protiv ilegalne distribucije droga”, istaknula je De Bolle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji su identificirali oko 800 kriminalnih skupina koje prijete sigurnosti država, rekla je De Bolle, dodavši da je droga jedan od glavnih izvora prihoda organiziranog kriminala.

Prema izvještaju, Europa je ključna za proizvodnju, nabavu i trgovinu drogama.

Stručnjaci ističu da u Europi postoji velika proizvodnja kanabisa i sintetičkih droga, kao i velike količine kokaina koji se krijumčari iz Latinske Amerike.

Iako je u posljednjih 10 godina zaplijenjeno daleko više kokaina nego ranije, to je također dovelo do više nasilja u nekim gradovima, rekao je De Bolle, upozoravajući da je da su u porastu sukobi između bandi.

- Marketing -