Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Ko zna kolika im je vrijednost: BiH traga za 234 nestale umjetnine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centar protiv krijumčarenja umjetninama (CPKU) je proširio Bazu podataka nestalih umjetnina za kojim traga Bosna i Hercegovina. Sa prijašnjih 188 umjetnina baza je proširena i u njoj se sada nalazi potraga za 234 umjetnine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na osnovu podataka dostavljenih od porodice u Bazu nestalih umjetnina je uvršteno novih 46 umjetnički djela ukradenih u ranijem periodu od istaknutog bosanskohercegovačkog akademskog slikara Jusufa Juse Nikšića.

Od spomenutih 46 slika, 45 je ukradeno iz ateljea umjetnika 2013. godine, dok je jedno djelo nestalo u ratnom periodu.

Pljačka ateljea Jusufa Juse Nikšića se desila u Mostaru u noći između 28. i 29. decembra 2013. godine.

Prijava je podnesena Policijskoj upravi Mostar 29.12.2013. godine, a predmet se trenutno nalazi u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema procjeni iz 2013. godine, radilo se o umjetničkim slikama čija je vrijednost bila pola miliona KM, dok je

danas tržišna vrijednost ovih ukradenih djela sigurno puno veća.

Akademski slikar Jusuf Jusa Nikšić je bio jedan od velikana likovne scene Bosne i Hercegovine i ex Jugoslavije. Bio je jedan od predvodnika mostarskog likovnog kruga, član Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine i do 1991. godine profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Centar protiv krijumčarenja umjetninama na ovaj način nastavlja svoje aktivnosti s ciljem podizanja svijesti bosanskohercegovačke javnosti o značaju povrata i restitucije ukradenih umjetničkih djela, a koja su izuzetno značajna za kulturni identitet bosanskohercegovačkog društva.

Informacije o nestalim djelima za kojim traga Bosna i Hercegovina se mogu pronaći na službenoj stranici

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centra protiv krijumčarenja umjetninama (http://www.cpku.org/baza-nestalih-umjetnina-the-database[1]of-missing-art/), saopćeno je iz CPKU-a.

- Marketing -