Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Prevara na društvenim mrežama: Predstavljao se kao žena pa muškarca iz Foče olakšao za oko 3.500 KM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijski službenici Policijske uprave Foča podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu Trebinje Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv B. S. iz Milića zbog sumnje da je počinio krivično djelo prevare na štetu osobe inicijala R. N. iz Foče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je pojašnjeno, lažno se na društvenim mrežama predstavljao kao žena, te je Fočaka prevario za 3.500 KM.

  • Policijski službenici su nakon prijave događaja poduzeli niz mjera i aktivnosti te identificirali izvršioca B.S. za koga se osnovano sumnja da je u vremenskom periodu od januara do augusta 2023. godine stupio u kontakt sa R. N. na društvenoj mreži i aplikacijama na mobilnom telefonu lažno se predstavljajući koristeći profil ženske osobe.

Nakon što je B. S. dao lažne podatke o sebi, prihvatao je, a potom i zahtjevao novac koji je oštećeni R. N. i uplaćivao putem m:tel elektronske dopune. Nakon toga je dobijeni novac prebacivao na kladioničarske račune s kojim je dalje raspolagao. Na ovaj način je osumnjičeno lice pribavilo za sebe ili drugog protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 3.500 KM – saopćeno je iz PU Foča.

Apelovali su na građane da budu obazrivi na društvenim mrežama, obraćaju posebnu pažnju na prihvatanje prijatelja i određenih aplikacija, te da ne uplaćuju novac niti dopune putem mobilnih telefona nepoznatim neprovjerenim osobama, da provjere određene podatke, te da vode računa o ličnoj zaštiti na internetu da ne bi postali žrtve.

  • Također apelujemo da je potrebno preduzeti i sve mjere na svojoj zaštiti i zaštiti svojih računa: dupla autentifikacija prilikom postupanja, primanje obavjesti ukoliko se njihovom računu pristupa sa novog uređaja i slično – dodaju iz PU Foča.
- Marketing -