Slučaj u BiH: Nakon požara Kur’an pronađen netaknut, izgorjela kuća četvero maloljetne siročadi

Porodica Mašin iz Pločari Polje kod Fojnice ostala je sinoć bez kuće, koju je vatra progutala u kratkom vremenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuća je pripadala Mirzeti Mašin, samohranoj majci koja odgaja četvero maloljetne djece. Najmanje muško dijete ima nepune dvije godine, a bez krova nad glavom ostale su i tri njene kćerke.

Na mjestu događaja u kratkom vremenu bili su vatrogasci, policija i Hitna pomoć. Od kuće ostalo je zgarište. Sreća u ovolikoj nesreći je što niko od ukućana nije povrijeđen. Uviđaj će tokom dana izvršiti Službenici OKP PU Kiseljak sa ovlaštenim sudskim vještakom, kada će se sa sigurnošću znati šta je uzrok požara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vatri jedino nije izgorio Kur'an koji je bio zamotan u kuhinjsku krpu. Vatra je zahvatila krpu, ali ne i korice Časnog Kur'ana. Nađen je na zgarištu kuće, netaknut iza strašne vatre koja je progutala sve ostalo.

Porodicu Mašin sudbina nije mazila. Mirzeta je 2018. godine ostala bez muža Elvina, kojeg je ubila struja. Najmlađa kćerka Azra u vrijeme kada joj je otac stradao imala je 16 mjeseci, Ajna (8 godina) i Amna (10 godina). Tri godine su prošle od porodične tragedije u kojoj su ostale bez oca. Djeca su još uvijek maloljetna. Dvije curice se školuju.

Elvin je stradao od udara struje dok je na kući prijatelja postavljao lim. Radeći ovaj posao on je zarađivao da supruzi Mirzeti i kćerkama, ali i četvrtom djetetu, koje je bilo na putu, pruži život dostojnog čovjeka. Radio je od jutra do mraka. Od njegove smrti Mirzeta je nastojala da svojoj djeci, koja su ostala siročad, pruži koliko može ljubavi da nadoknadi tu prazninu koja je ostala nakon smrti oca četvero djece.

Valjalo joj samoj osigurati ovim prekrasnim djevojčicama hranu, odjeću, obuću… Ovu porodicu, koja je živila u teškim životnim uslovima, nakon smrti Elvina pomogli su brojni dobri ljudi. Kuću koja nije imala dobru stolariju, fasadu, namještaj, opremili su dobri ljudi. U udobnom domu, koji im je olakšao tešku sudbinu, nisu uživali dugo. Vatra je sinoć progutala sve što su imali. Ostali su sada i bez krova nad glavom. Mirzeta ne radi u firmi, što je dodatni teret za egzistenciju ove porodice.

Pomoć koju je imala jedino joj je pružala svekrva Dišija, iako ni ona nije dobrog zdravstvenog stanja.

Zajedničkim snagama nastojale su djecu uputiti na pravi put, pružiti im sve kako bi mališani imala bolji život.

  • Mašini su dobre su komšije, dobri ljudi. Mirzeta se trudi da djeci bude i majka i otac. U kućnim poslovima pomažu joj starije kćerke, koje su joj pri ruci te čuvaju brata i sestru kad nisu u školi. Dobre su učenice. Srce mi se cjepalo kada sam vidjela šta se desilo. Hvala Allahu dž.š. da su oni dobro, da nikome ništa nije bilo. Vjerujem da će dobri ljudi, kojih u BiH ima dosta, pomoći da ovaj djeca ponovo imaju krov nad glavom. To im je sve što su imali – kazuju komšije.

Komšije su od kako se ova porodice našla u teškim trenutcima bile uvijek pri ruci da učestvuju u pomoći, barem kada su osnovne stvari u pitanju.

  • Nesreća ne dolazi sama. Poslije smrti Elvina sada su ostali bez svega što su imali. Pomagali smo, ali sada molim sve dobre ljude da pomognu ovu porodicu, jer su ostali bez svega. Žao mi je djece, Mirzete, Dišije… U kući osim bebe nema muške glave. Same su – kazuju komšije koje smo zatekli ispred zgarišta kuće. Mnogi sa suzama u očima su gledali ovu strahotu.

O novoj tragediji koja je zadesila porodicu Mašin s ukućanima nismo razgovarali, jer u vrijeme naše posjete nisu bili prisutni tu.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE