Povećane plaće doktora u ZDK! Premijer Bašić: Iskazujemo zahvalnost svim našim zdravstvenim radnicima

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić i predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK dr. Elvis Cikotić potpisali su danas Kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije ovog kantona, koji će biti na snazi narednih 20 mjeseci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Jupić je istakao kako je zadovoljan načinom i vođenjem pregovora sa sindikatom s kojim je potpisao drugi kolektivni ugovor te da će povećanjem plaće, koje će se tokom ove godine realizirati u dva koraka – od 1. aprila satnica biti uvećana sa 2,60 na 2,70 KM, a od 1. oktobra ove godine 2,90 KM, odnosno ukupno 11,5 posto.

Naglasio je da su s povećanjem od prije dvije godine, plaće doktora medicine i stomatologije uvećane za oko 25 posto, a unazad pet godina za “više od 70 posto”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Ovo je maksimalno što se ovog momenta moglo učiniti u smislu povećanja plaća uposlenika u zdravstvu Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK, a da se dodatno ne slabi zdravstvena zaštita. Ja znam da ovo nije veliko povećanje, ali je maksimalno što se ovog momenta moglo ostvariti – istakao je ministar Jupić.

Cikotić je napomenuo kako je prethodni ugovor potpisan “tačno na današnji dan prije dvije godine”, a novim su ugovorom predviđena dva povećanja plaća tokom ove godine.

  • Povećanje plaće ove će godine biti negdje oko 250 KM. Trenutno je prosječna plaća doktora medicine i stomatologije 1.750 KM, a specijalista 2.300 KM. Kada bi se pravila uporedna analiza plaća zaposlenih u javnom sektoru Federacije Bosne i Hercegovine, vidjeli bi da postoje značajne razlike. Ima javnih djelatnika koji su značajno bolje plaćeni od nas, ali ima i onih koji su manje plaćeni. Ovo je neka sredina – istakao je Cikotić.

S obzirom na posao koji obavljaju, dodao je, smatra kako plaće nisu velike, ali je zadovoljan da su u zadnjih “nekoliko godina stavarno uspjeli napraviti napredak, nakon dugog perioda, od 10 godina, u kojem plaće uopće nisu mijenjane”.

Premijer ZDK-a Mirnes Bašić zahvalio se socijalnim partnerima s kojima ima “visok stepen kolektivnog pregovaranja”, napomenuvši da je u mandatu ove vlade potpisano više kolektivnih ugovora – 2020. godine za osnovno, srednje i visoko obrazovanje, 2021. za državne službenike i namještenike pravosuđa i javne uprave, a ove godine i za policijske službenike MUP-a ZDK. Najavio je da predstoji kolektivno pregovaranje sa osnovnim, srednjim i visokim obrazovanjem te da očekuje dobar i kvalitetan socijalni dijalog.

Premijer Bašić je rekao da je ponosan na pregovaračke timove Vlade koji pregovaraju sa sindikatima te da su svi dosadašnji pregovori išli u tom pravcu da se podigne standard zaposlenika u svim oblastima.

  • Potpisivanjem ovog kolektivnog ugovora na jedan način iskazujemo zahvalnost svim našim zdravstvenim radnicima koji se treću godinu bore sa pandemijom. Nastavit ćemo raditi na tome da dodatno poboljšamo standard naših zdravstvenih radnika, a isto tako da ulažemo prvenstveno u Kantonalnu bolnicu Zenica te pomognemo Opću bolnicu Tešanj i domove zdravlja, kako bi zanovili opremu i sve ono što je potrebno za normalno funkcionisanje a kako bi građani imali još kvalitetniju zdravstvenu zaštitu – rekao je premijer Bašić.

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK Omer Škaljo napomenuo je kako su u budžetu te ustanove finansijskim planom predviđena sredstva za potpis ugovora za Sindikatom doktora medicine i stomatologije te Sindikatom zaposlenih u zdravstvu ZDK, kojih je ukupno u javnom sektoru oko 3.900.

  • Planirana su dodatna sredstva za ovu namjenu u visini od 5,5 miliona KM. Nadam se da će u narednih 10-15 dana biti potpisan kolektivni ugovor i s drugim sindikatom te da se može ići u njihovu realizaciju. Ostale su još samo tehničke stvari, koje treba da provedemo, kao i sa ovim sindikatom – kazao je Škaljo.

Uporedo s povećanjem plaća zdravstvenim radnicima, Škaljo je napomenuo kako su osigurali dodatnih million KM za proširenje Esencijale liste lijekova ZDK, koja će uglavnom biti utrošena za uvećanje prava penzionera i udruženja ortopedskih bolesnika. Ukupno je za Esencijalnu listu lijekova u budžetu ZZOZDK planirano oko 35 miliona KM.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE