Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Sevdalinka se po prvi put pjevala u Bundestagu: Ahmetović objavio emotivan video

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je objavio Adis Ahmetović, zastupnik u njemačkom Bundestagu, stihovima sevdalinke ‘Zvijezda tjera mjeseca’ jučer je završen susret sa velikom grupom posjetilaca iz Berlina – Neuköllna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Žene imaju slično porijeklo kao moja majka: pobjegle iz Bosne i Hercegovine 1992. godine zbog rata, izgradile novi život u Njemačkoj i sada su sastavni dio našeg društva. Veoma sam impresioniran individualnim životnim dostignućima i pričama žena. Druga, treća, a u nekim slučajevima i četvrta generacija žive u našoj zemlji, rade i pomažu u njenom oblikovanju uz veliku dozu zalaganja i kreativnosti”, naveo je Ahmetović.

Istakao je da je za njega poseban trenutak ove sedmice bio i večera sa ‘prvom damom’ Elke Büdenbender, sutkinjom i suprugom saveznog predsjednika Frank-Waltera Steinmeier.

“Na poziv potpredsjednice Bundestaga Aydan Ozoguz, sreli smo se sa nekoliko ženskih organizacija iz BiH koje podržavaju žrtve i rodbinu seksualnog nasilja i silovanja, npr. iz Prijedora i Foče. Brojni ratni zločini u BiH se još uvijek istražuju i osuđuju. Pojedinačne priče o sudbini su nas dirnule, potresle i šokirale. Postalo je jasno da mi kao Savezna Republika i EU moramo pružiti još veću podršku u suočavanju sa ratnim zločinima i jačanju pravosudnog sistema za budućnost”, poručio je Ahmetović.

- Marketing -