Satnica je čak 10 eura, ali ovaj posao gotovo niko u Hrvatskoj ne želi raditi

Turistička sezona je pred vratima, a s turističkom sezonom raste i potražnja za radnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Niko ne želi čistiti apartmane niti za 10 eura po satu.

“Bez sobarice, kuharice, konobara hotel ne može funkcionisati, bez mene može, ali bez sobarice ne. Vi radniku trebate dati sve ono što svaki čovjek zaslužuje. Ugodnu platu, ugodno radno mjesto, dobru atmosferu”, jasan je Domagoj Grgić, direktor hotela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato su se za sezonu ekipirali. Oni koji nisu traže na sve strane. Društvene mreže zatrpane su oglasima, ali i komentarima, piše Dnevnik.hr.

“Tražim čistačicu za sobe u Splitu. Šest soba radi se od 10 sati svaki dan. Četiri do pet sati rada, plata 700 do 780 eura”, samo je jedan od njih, a takvi oglasi nerijetko pokrenu žustre rasprave u komentarima. “U Labinu i Rabcu 100 kuna jedan sat pa ti vidi računicu”, poručuju jedan korisnik.

“Jel’ vas sram ponuditi takvu platu za toliki posao”, dodaje drugi.

Da je posao još uvijek degradiran, govori Ivana Klobučarić, vlasnica obrta za čišćenje. Radnike se teško nađe. Svi bi, kaže, radili “na crno”.

Ima dvije zaposlenice. Čiste od ureda, zgrada do igraonica. Apartmane više ne.

“Svi misle da znaju čistiti, no nije to baš tako. Uhvatiš se u koštac kad moraš u četiri apartmana u tri do četiri sata očistiti svaku šalicu, vilicu, žlicu. Nema, sve mora biti besprijekorno i onda shvatiš koliko je meni ženskica reklo ja ne mogu, ja sam umorna, ja sam na rubu živaca”, poručuje Klobučarić.

Posao čistača je u top 10 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE