Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Recept za umorne muževe: Prefini italijanski desert od samo tri sastojka

Slatko vino, jaja i šećer sve je što vam treba za gustu, mirisnu i neodoljivu kremu koju možete poslužiti s piškotama, posipati čokoladnim mrvicama, koristiti kao nadjev za palačinke ili poslužiti u visokim čašama s omiljenim voćem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljeti osvježava, a zimi, poslužen topao, zabaione ili zabaglione grije poput zagrljaja. Prema nekim teorijama zabaione je nastao davnih dana na Siciliji, a drugi pak tvrde kako izgledniji scenarij uključuje redovnika San Pasqualea iz Torina, koji je u 16. stoljeću opojnu kremu “prepisivao” kao recept protiv umora kada bi se žene tužile na bezvoljne muževe.

Još jedan od mogućih očeva recepta bi mogao biti Giovanni Baglioni, poznat kao Zvan Bajòun, koji je navodno smislio zabaione posve slučajno kada je tijekom rata vojnicima pripremio jelo od jedinih dostupnih sastojaka. U njegovu slučaju nije se radilo o kremi, nego o juhi koja je okrijepila trupe

U Veneciji se zabaione najčešće posluživao kao hladno osvježenje, a renesansni chef Bartolomeo Scappi recept je oplemenio cimetom, ali i neutralnim pilećim temeljcem te maslacem. U 17. stoljeću u zabaione su se počele dodavati i pistacije.

Sastojci za zabaione:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3 žumanjka

3 kašike šećera

Vino po izboru: marsala, muškat ili porto

Priprema zabaionea:

Odvojite žumanjke i stavite ih u posudu u kojoj ih možete kuhati na pari. Sačuvajte ljusku jaja jer će vam trebati da izmjerite količinu vina za recept. U polovicu slomljene ljuske jajeta do polovice ulijte vino pa ga dodajte žumanjcima. Dodajte i šećer. Umutite sastojke dok se dobro ne sjedine pa ih stavite da se kuhaju na pari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žumanjke zagrijavajte postepeno da se ne bi zgrušali. Lagano miješajte na pari dok ne dobijete gustu i glatku kremu. Trebat će vam od 5 do 10 minuta.

Ako kremu želite poslužiti hladnu, posudu sa zabaioneom stavite u veću posudu koju napunite ledom i hladnom vodom pa miješajte dok se ne ohladi. Prema želji ukrasite voćem.