Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Prvi u svijetu: Dječak (13) izliječen od smrtonosnog raka mozga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je Lucasu u dobi od šest godina dijagnosticiran rijedak tumor na mozgu, nije bilo sumnje što se tiče prognoze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuski ljekar Jacques Grill morao je reći njegovim roditeljima da će njihov sin umrijeti. No sedam godina kasnije (Lucas sada ima 13 godina) od tumora više nema ni traga.

Dječak iz Belgije je postao prvo dijete na svijetu kojem je izliječen izrazito agresivan rak – gliom moždanog debla.

  • Lucas je pobijedio sve izglede preživljavanja – rekao je Grill iz Centra za rak Gustave Roussy u Parizu, a prenosi AFP. Svake godine se u Sjedinjenim Državama kod oko 300 djece dijagnosticira difuzni intrinzični pontinski gliom (DIPG), a u Francuskoj kod otprilike stotinu.

Izgledi za preživljavanje za djecu s tom vrstom raka su izrazito loši – većina ne doživi ni godinu dana nakon dijagnoze. Nedavna studija je pokazala da samo 10 posto preživi do dvije godine kasnije.

Radioterapija je ponekad uspjela usporiti razvoj ovog agresivnog tumora, a ni jedan lijek se do sada nije pokazao učinkovitim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi takav slučaj

Lucas i njegova porodica otputovali su iz Belgije u Francusku kako bi oboljeli dječak bio jedan od prvih pacijenata uključenih u ispitivanje BIOMEDE, koje testira potencijalne nove lijekove za DIPG.

Lucas je od samog početka snažno reagirao na lijek protiv raka everolimus, koji mu je nasumično dodijeljen.

  • Tokom niza MRI skeniranja, gledao sam kako tumor potpuno nestaje – rekao je Grill.

Ljekar se nije usudio prekinuti tretman sve do prije godinu i pol dana, kada je Lucas kazao da ionako više ne uzima lijekove. “Ne znam ni za jedan takav slučaj u svijetu”, kazao je Grill.

Još uvijek nije sasvim jasno zašto se Lucas u potpunosti oporavio i kako bi njegov slučaj mogao pomoći drugoj djeci poput njega.

Sedmero druge djece koje je učestvovalo u ispitivanju također je preživjelo godinama nakon dijagnoze, ali je samo Lucasu tumor u potpunosti nestao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Razlog zbog kojeg su ova djeca reagirala na lijekove dok druga nisu vjerovatno je biološke prirode.
  • Lucasov tumor je imao izuzetno rijetku mutaciju zbog koje su stanice vjerovatno bile mnogo osjetljivije na lijek”, kazao je Grill.

“Lucasov slučaj budi pravu nadu”

Naučnici sada proučavaju genetske abnormalnosti tumora pacijenata, kao i razvoj tumorskih “organoida”, odnosno mase stanica proizvedene u laboratoriju. “Lucasov slučaj budi pravu nadu. Pokušat ćemo in vitro reproducirati razlike koje smo identificirali u njegovim stanicama”, rekla je Marie-Anne Debily, koja nadzire rad laboratorija.

Tim naime želi reproducirati njegove genetske specifičnosti u organoidima kako bi vidjeli može li se tumor tada uništiti jednako učinkovito kao što se to dogodilo kod Lucasa.

  • Ako u tome uspijemo, onda ćemo pokušati pronaći lijek koji ima isti učinak na stanice tumora kao ove stanične promjene – kazala je Debily.

Mada su naučnici entuzijastični zbog potencijala ovakvog tretmana, upozoravaju da je ovakva vrsta liječenja još uvijek daleko od toga da postane dostupna na globalnoj razini.

  • U prosjeku je potrebno 10 do 15 godina od prvih rezultata do razvoja lijeka. To je dugotrajan proces – navodi Grill.
- Marketing -