Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nakon gotovo 30 godina: Hoće li policajci u HNK na sistematski pregled?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko – neretvanskog kantona u ovoj godini trebali bi imati sistematski pregled.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako Bljesak.info saznaje, novac za ovu namjenu već je uvršten u budžet, o kojem će se raspravljati na sljedećoj sjednici Skupštine.

Pripadnici MUP-a HNK-a kao i drugih MUP-ova diljem BiH nisu imali sistematske preglede od 1995. godine. Nakon što je policijska službenica, pripadnica Policijske stanice Jablanica, Policijske uprave Konjic, izvršila samoubistvo ispred svoje porodične kuće u Jablanici, te nakon posljednjeg slučaja u Tuzli, gdje je ženu hicima iz pištolja usmrtio policijski službenik javnost je ostala iznenađena informacijom da gotovo 30 godina nisu vršene provjere zdravstvenog stanja policijskih službenika.

Isak najavio preglede

Pravilnikom MUP-a je propisano da se ljekarski pregled policijskih kadeta vrši prililikom prijema kandidata, tu priča počinje i završava.

Iz ureda federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka, za Radiosarajevo ranije je rečeno kako su se dogovorili da će biti izvršeni ljekarski pregledi svih policijskih službenika Federalne uprave policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Federalnom pororačunu za 2024. godinu planirana su i osigurana sredstva u iznosu od 220.000 KM za ljekarske preglede policijskih službenika Federalne uprave policije.

Tada je iz ovog ministarstva upućen poziv kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova da se prilikom definiranja prioriteta vode stvarnim i primarnim potrebama, a njihov stav je da ljekarski pregledi policijskih službenika predstavljaju najvažniji prioritet.

MUP KS najavio sistematske

Ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica najavio je da će osigurati neophodna sredstva u budžetu da svi uposlenici MUP-a Kantona Sarajevo – Uprave policije do kraja ove godine mogu obaviti sistematske preglede.

Osim toga, ministar Katica je najavio da će zahtijevati dosljednu primjenu Pravilnika o kriterijima i načinu utvrđivanja zdravstvene sposobnosti policijskih službenika i načinu utvrđivanja zdravstvene sposobnosti policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Na ovaj način, rekao je kontinuirano će se vršiti kontrola opće zdravstvene sposobnosti policijskih službenika za nesmetano obavljanje poslova i zadataka bilo kojeg radnog mjesta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, mediji su krajem 2023. godine pisali kako je obavezan sistematski pregled za policijske službenike Granične policije Bosne i Hercegovine bio je organiziran daleke 2008. godine, na što su ranije upozoravali i zastupnici.

- Marketing -