Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Sabor će danas raspravljati o Deklaraciji o položaju Hrvata u BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski sabor će danas raspravljati o Izvještaju o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2022., a na dnevnom su redu i novi mandat čelnih osoba Agencije za zaštitu ličnih podataka te plan usklađivanja hrvatskih zakona s evropskim pravom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova, koje je podnositelj Izvještaja  o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2022., podsjetili su da je te godine u BiH bila izborna godina i na pojačan angažman svih hrvatskih institucija prema međunarodnoj javnosti kako bi se ukazalo na potrebu poštivanja ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH i potaknulo međunarodnu zajednicu na provedbu ustavne i izborne reforme u toj državi kojom će biti garantirana ravnopravnost Hrvata i prava svih građana.

Dodatno, Hrvatska je dala snažan politički doprinos Bosni i Hercegovini pri stjecanju statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, koji je Bosna i Hercegovina dobila 15. decembra 2022., kažu u MVP.

Hrvatska je, također, u 2022., u odnosu na godinu prije, izdvojila znatno veća novčana sredstva za projekte u Bosni i Hercegovini, prvenstveno kako bi poboljšala položaj hrvatskog naroda.

Robna razmjena između dviju država iznosila je 3.9 milijardi eura, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 50.6 posto. Hrvatski izvoz u Bosnu i Hercegovinu iznosio je 2.5 milijardi eura, a uvoz 1.4 milijarde eura, Bosna i Hercegovina je u 2022. bila peti trgovinski partner Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pred saborske zastupnike dolazi i prijedlog Odluke kojom se razrješuju Zdravko Vukić i Igor Vulje s dužnosti ravnatelja, odnosno zamjenika ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka, s danom 18. maja zbog istoka mandata te prijedlog Odluke o imenovanju istih osoba na novi četverogodišnji mandat,

Sabor će također raspravljati o Planu usklađivanja zakonodavstva Republike Hrvatske s pravnom stečevinom Evropske unije za 2024., u kojem se nalazi 49 zakona.

- Marketing -