Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Porodilja izgubila bebu, tvrdi da je doktor izvršio akušersko nasilje

Majka Marica Mihajlović (27) preživjela je pakao i akušersko nasilje u Općoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beba je nakon porođaja koji je trajao 15 sati, umrla zbog posljedica zaglavljivanja u porođajnom kanalu i nemogućnosti da udahne zrak, pluća i mozak su pretrpili velika oštećenja.

Marica je u bolnicu primljena 11. januara, bez bolova, jer je nedjelju dana premašila termin porođaja. Do tada je trudnoća bila uredna, a beba lijepo napredovala i na posljednjoj kontroli imala je 4.080 grama.

Nakon vizite i pregleda 12. januara, doktori odlučuju da je upute u salu za porođaj i da joj uključe indukciju kako bi se izazvale kontrakcije i porođaj ubrzao.

  • Meni je ovo drugi porođaj ali sam se prvi put brže porodila i bez poteškoća bilo kakvih. Počinju porblemi kada se ni satima nakon indukcije apsolutno ništa nije dešavalo. Babice su vidjele da ne mogu prirodno da se porodim i rekle doktoru da se presporo otvaram, otprilike pola centimetra na sat što nije dovoljno, ali je on insistirao da se sve nastavi “svojim tokom”. Beba je bila mnogo visoko i nije mogla da se spusti u karlicu”, kaže Marica i dodaje da je tog dana u smjeni bio ginekolog-akušer čije je ime poznato redakciji i koji je rekao da će uraditi carski rez u 17 sati, ali i nakon sat vremena kasnije on se nije pojavio.

Prijetnje i polomljeno rebro

Nakon sati mučenja na porođajnom stolu da na svijet donese svoju djevojčicu, prema riječima Marice,  doživjela je akušersko nasilje od strane pomenutog doktora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Ja sam ga molila da mi uradu carski rez i spase bebu ako može, moj život nije bitan ali on mi je tada stavio ruku na usta, uvrtao mi ruke, prijetio mi je da će mi izbiti zube.Vrijeđao me je i po nacionalnoj osnovi. Potom je “skočio na stomak” i pokušao da izgura bebu, ali se ona zaglavila u porođajnom kanalu. Tom prilikom mi je polomljenio rebro imam i modrice. Ja sam u tom trenutku izgubila svijest i dobijala sam kisik, a beba je ostala zaglavljena, pa se od pritiska ukakila i udahnula je mekonijum. Mogla je da udahne, ali nije mogla da izdahne zrak i srce joj je stalo u 23.05 sati – ispričala je ona za medije.

Bebu su na kratko uspjeli da povrate, priključiti na aprate i odvesti  istog trenutka iz porođajne sale odakle se hitno upućuje u bolnicu u Novom Sadu. Ipak, sutradan u 6 ujutru Marica dobija poziv da je beba preminula.

Otac očajan

Danijel Novakov (22), kome je ovo prvo dijete, neutješan je i kaže da će tužiti doktora zbog neprofesionalnog ponašanja.

  • Jedva sam čekao da postanem otac, mnogo mi je teško zbog gubitka. Sahranili smo našeg anđela u srijedu, a Elenino tijelo je stiglo u utorak. Ljekarsa dokumentacija iz bolnice u Novom Sadu još uvijek nije stigla, rekli su nam za nekih sedam dana, čekamo rezultate obdukcije. Ljekari kažu da je beba umrla usljed zaglavljivana u porođajnom kanalu, usljed nedostatka kisika, oštetila su se pluća i mozak”, kaže Danijel.

Oglasila se bolnica

Prema riječima majke, zaposleni u bolnici su joj uputili podršku i zvali su je da provjere kako se ona osjeća ali pomenuti doktor se nije oglašavao. Iz Opće bolnice u Sremskoj Mitrovici kažu da je u toku unutrašnji nadzor.

  • U Općoj bolnici Sremska Mitrovica sprovodi se unutrašnji nadzor povodom događaja koji se desio 12. januara. Obaviještena je zdravstvena inspekcija, i po obavljenim postupcima, a vezanim za navedeni događaj, bićete blagovremeno obaviješteni”, kažu iz bolnice, prenosi Informer.